Managerii companiilor din Romania estimeaza ca preturile vor creste in toate sectoarele economice, volumul de activitate mentinan-du-si tendinta ascendenta, cu exceptia constructiilor, ca urmare a intrarii in sezonul rece, arata un sondaj realizat de catre Institutul National de Statistica (INS) in octombrie. Mai mult, un alt sondaj, de aceasta data realizat de Banca Nationala avertizeaza ca numarul de salariati din economie va scadea in ultimul trimestru al anului, ca urmare a disponibilizarilor. Evolutia indicatorilor este exprimata prin soldul conjunctural, care reprezinta o diferenta procentuala intre alternativele extreme, adica procentele de crestere si cele de scadere. In industria prelucratoare, managerii firmelor anticipeaza mentinerea tendintelor de crestere a volumului productiei, numarului de contracte si comenzi. Soldul conjunctural este cu cateva pro-cente mai redus decat prognoza din trimestrul anterior. Numarul salariatilor va avea o tendinta de stabilitate, preturile fiind prognozate sa creasca, potrivit unui sold conjunctural de +16%.
Intrarea in sezonul rece determina in ultimul trimestru al anului o scadere a volumului productiei, cu un sold conjunctural de -15%, precum si a stocului de contracte si comenzi, cu un sold conjunctural de -13%.
Previziunile arata ca situatia economica va inregistra o crestere in aceasta perioada a anului, soldul conjunctural fiind +26%. Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra in octombrie un sold conjunctural pozitiv, +24%. (S.N.)