Cu mai putin de o saptamana inainte de Craciun, sezonul cumparaturilor este in toi. Dupa ce ies de la serviciu, craiovenii isi fac drum mai intai prin magazine atat pentru a testa piata, cat si pentru a-si achizitiona cele necesare pentru Sarbatorile de iarna.
Craiovenii au inceput inca din week-end-ul trecut sa-si faca toate cumparaturile necesare pentru a-l astepta cum se cuvine pe Mos Craciun. Magazinele au fost luate cu asalt de musteriii dornici sa evite potentiala aglomeratie din jurul datei de 24 decembrie.
Daca sambata si duminica oamenii ies la cumparaturi de dimineata pana seara, in timpul saptamanii este mai aglomerat dupa-amiaza. "In week-end a fost mai aglomerat. In timpul saptamanii se aglomereaza insa spre dupa-amiaza (dupa 15.00 - 16.00), pana spre seara (pe la 22.00)", a declarat Gelu Nedelcu, directorul magazinului real,- Craiova. Astfel, dimineata si noaptea (Metro si real,- au program special, nonstop, de Sarbatori) se pot face cumparaturi destul de lejer. Seara insa, magazinele sunt aglomerate. Pentru a evita imbulzeala si aglomeratia, marile magazine au gasit si alta solutie pe langa programul nonstop. "Avem deschise toate casele - 36, plus cele din interior. Mai mult, avem case prioritare, in functie de numarul de articole achizitionate", a spus Nedelcu.
Sunt si craioveni care aproape si-au terminat cumparaturile
Clientii, la randul lor, par sa fi constientizat necesitatea cumparaturilor din timp. "In week-end am cumparat carnea de porc, iar cadourile le-am luat inca de acum doua saptamani. Mai trebuie sa cumpar cozonacii si cateva nimicuri - servetele cu Mos Craciun si niste beteala si globuri", a spus Eliza, una dintre craiovencele prezente ieri in unul din marile magazine craiovene.
Accesoriile de Craciun (brazi artificiali, beteala, globuri) nu sunt singurele articole care-si gasesc un loc in cosurile oamenilor in aceasta perioada.
Jucariile, principala tinta
In asteptarea lui Mos Craciun, tinta principala a cumparatorilor in aceasta perioada sunt rafturile cu jucarii si cele cu dulciuri. Multi dintre parintii si bunicii prezenti la standurile cu jucarii ies la cumparaturi - sau, mai bine zis, "la testarea ofertelor" - impreuna cu copiii pentru a se asigura ca Mosul vine incarcat cu cadourile mult visate. "Deocamdata doar testam piata. Trebuie sa fim siguri ca Mosul face cea mai buna alegere. Zilele urmatoare vom face insa cumparaturile finale - nu-mi place sa le las pe ultima suta de metri pentru ca e mult prea aglomerat", a spus Magda Paraschiv, o mama venita la cumparaturi cu fetita ei.
Si tinerii au venit sa aleaga cadouri pentru cei dragi. Craiovenii se orienteaza si catre produsele textile si orice alt produs care ar putea sa-i provoace placere persoanei iubite.
Vanzarile cresc cu aproximativ 50% in aceasta perioada
Pe langa jucarii, la mare cautare sunt carnea si produsele din carne de porc, in special cele traditionale. De fapt, potrivit reprezentantilor magazinelor, vanzarile au crescut simtitor in ultimul timp. "In general, in aceasta perioada ne asteptam ca vanzarile sa creasca cu aproximativ 50% fata de perioada anterioara", a declarat Adriana Pita, purtatorul de cuvant al real,- Romania. O crestere a fost sesizata si in magazinele mai mici, care se confrunta, la randul lor, cu o afluenta de clienti. "Avem mult mai multi clienti decat in lunile trecute. Daca inainte aveam cam 50 - 60 de clienti pe zi, acum numarul lor s-a dublat. Astfel, si numarul cumparatorilor a crescut, dar cu 40 - 50%. O sa fie si mai multi clienti in zilele urmatoare", a spus Maria, vanzatoare la un magazin de jucarii din Craiova. Potrivit acesteia, anul trecut craiovenii au facut cumparaturile pe ultima suta de metri.