Val Valcu se intreaba in Puterea daca putem sa-l credem pe Sebastaian Lazaroiu cand crediteaza Partidul Poporului cu 13 la suta? In principiu, un sociolog impartial trebuie crezut, chiar si de cei carora nu le plac cifrele avansate. Cu conditia sa puna la dispozitia confratilor metodologia si baza de date rezultata. Nu stim ce sondaj citeaza dl Lazaroiu, daca este unul de folosinta interna, al institutiei pe care o reprezinta, al seviciilor secrete sau al PDL. Cert este ca numai de impartialitate nu poate fi banuit acest functionar public: a certat si acuzat Opozitia, a atacat adversarii sefului sau... Este posibil sa umfle sau sa-l coboare pe Diaconescu, dupa interes.
Fara sa avem acces la datele Presedintiei si nici cunostintele domnului profesor, sa incercam un exercitiu, cu datele unor cercetari pe care nu prea le contesta nimeni: audientele tv.
In fond, Partidul Poporului este tot un fenomen media, ca si Romania Mare. In anii ‘90, cand a hotarat sa transforme capitalul de simpatie in capital electoral, Vadim scotea pe piata 600.000 de exemplare, pentru care trebuia sa platesti, iar un exemplar era citit de 5 persoane. OTV are 120.000 de telespectatori care se uita gratis la DD. Celelalte emisiuni sunt si mai putin vizionate, postul fiind pe locul 11, in urma Disney Channel.
Cu toate astea, Diaconescu nu-si recruteaza potentialii alegatori doar dintre cei care il urmaresc pe el, ci din intregul public tip OTV. Antena 1 tine aproape, vorba lui Tuca, avand tot felul de spectacole cu blonde si alte anestezice pentru creier (2,1 puncte de rating). Kanal D aduce 0,9 puncte, copiind acelasi model, PRO-ul are destule filme cu karate care fura public OTV. Una peste alta, publicul la care pofteste DD este mai mare decat ratingul acestuia. Sunt si alte semnale de alarma pentru Opozitie, care nu ia inca in calcul amenintarea popularilor. Sociologii spun ca excentricii, care par sa atace sistemul, sunt avantajati de criza, cei dezamagiti fiind in cautarea unor astfel de lideri pentru a se razbuna pe clasa politica "standard". Dar si mai grave mi se par rezultatele cercetarii Universitatii Bucuresti despre capitalul de cunoastere stiintifica, STISOC. Jumatate dintre romani cred ca Soarele da roata Pamantului! De ce nu ar crede ca Dan Diaconescu le va da 20.000 de euro daca ajunge la Cotroceni?