Camera de Comert si Industrie "Oltenia", in parteneriat cu IPA CIFATT Craiova si Camera de Comert si Industrie Valcea, a organizat ieri, pentru oamenii de afaceri din regiunea Oltenia, seminarul cu tema "Servicii integrate de sprijin pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii in Regiunea Sud-Vest Oltenia". Evenimentul s-a desfasurat in cadrul Saptamanii Europene a IMM-urilor, intr-un moment nu tocmai prielnic pentru mediul de afaceri. In contextul actualei crize financiare, evenimentul s-a dorit un sprijin real pentru mediul de afaceri, in cadrul actiunii fiind dezbatute multiplele modalitati de asistenta de care pot beneficia agentii economici atat la nivel european, cat si pe plan national si local.

Competitivitatea regionala poate creste

Organizatorii au pus la dispozitia intreprinderilor o gama larga de informatii si servicii pentru dezvoltarea activitatii lor, axate pe extinderea afacerilor si exportului, internationalizare, asistenta pentru participarea la targuri si misiuni economice, crearea de parteneriate internationale, inovare si cercetare, asistenta pentru dezvoltarea cooperarii comerciale si tehnologice transfrontaliere intre firme sau institute de cercetare. Participantilor le-a fost prezentata si reteaua Enterprise Europe Network, care ofera servicii europene suport pentru competitivitate si inovare. "2009 este declarat de Comisia Europeana 'Anul competitivitatii si inovatiei'. Seminarul se adreseaza IMM-urilor pentru ca acestea sa se dezvolte si sa creasca astfel competitivitatea regionala prin inovare si transfer tehnologic si de cunostinte", a declarat Gabriel Vladut, directorul general al Centrului de Transfer Tehnologic IPA-CIFATT Craiova. Acesta a subliniat faptul ca intreprinzatorii care au idei si care vor sa se extinda ar trebui sa participe la targuri si sa solicite asistenta in negocierea contractelor cu potentiali colaboratori straini, mai ales ca este gratuita.
Intreprinzatorilor participanti la eveniment le-au fost prezentate si finantari pentru idei si afaceri inovative - POSCCE Axa 1 (Dezvoltarea unui sistem inovativ si ecoeficient de productie), programele nationale de finantare a IMM-urilor si Axa 2 (Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate), POR (Programul Operational Regional) /PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala), Programul Cadru FP 7, programul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare pentru perioada 2007-2013, programul Transfrontalier Romania-Bulgaria.