Sansele ca fosta intreprindere de sere, o adevarata emblema a judetului Galati in urma cu cativa ani, sa redevina viabila din punct de vedere economic, se apropiau de zero in urma cu circa un an. Acum, datoria de 6 milioane de euro, in buna parte datorata Finantelor, este de domeniul trecutului. Directia Generala a Finantelor Publice Galati a incasat in ultimele luni aproximativ 5 milioane de euro, ce reprezinta impozite si taxe neachitate la timp, la care se adauga majorari si penalitati de intarziere.

"Datoria a fost practic achitata. Speram ca pana la sfarsitul anului sa platim si diferenta din debit catre furnizorii de servicii, dupa care vom cere instantei de judecata sa constate incetarea starii de insolventa si sa dispuna iesirea din faliment a Seromgal", ne-a declarat avocata Lacramioara Stavire, care ii reprezinta pe investitori in fata instantei. Cum a fost posibil acest lucru? Din informatiile primite de la reprezentantul SC Tubmeto, care a preluat Seromgal in urma cu mai bine de un an, am aflat ca a fost vanduta fabrica de conserve de legume si fructe, dar si portiuni din vechea infrastructura a intreprinderii de sere.

Serele de flori ar putea fi redeschise

In prezent, la Seromgal mai activeaza doar personalul de intretinere si cel de la paza, in total 40 de persoane, dar numarul acestora ar putea creste in masura in care societatea va redeveni profitabila. Administratorul judiciar are obligatia sa prezinte judecatorilor un raport cu privire la activitatea Seromgal la fiecare trei luni, pentru ca dupa doi ani sa se faca evaluarea planului de reorganizare al societatii. Avocata Lacramioara Stavire ne-a declarat ca se intentioneaza plata cat mai rapida a debitelor ramase, astfel incat Tribunalul Galati sa poata dispune inlocuirea administratorului judiciar si reluarea activitatii la Seromgal. Societatea detine in prezent circa 200 de hectare de teren agricol, format in mare parte din livezi, plantatii viticole si sere. Investitorii intentioneaza sa redeschida serele pentru a cultiva legume si fructe dupa modelul Matca, insa nu exclud nici varianta ca o parte din aceste structuri sa fie folosite pentru cultivarea florilor, activitate care a consacrat Seromgal nu cu mult timp in urma.