Senatorul PSD de Salaj, Gheorghe Pop, a sustinut o declaratie politica intitulata: O vara de dezmaț guvernamental
Vara care tocmai a trecut, ca de altfel ultimii ani ai Romaniei, a fost una de dezmat guvernamental. Daca ne uitam putin in jurul nostru, vom vedea ca destul de multe tari europene sunt preocupate de imbunatatirea legislatilor lor fiscale in sensul stimularii economiei de piata.
Regretabil, pe plan intern preocuparile sunt categoric altele. In ultima perioada, pe unii dintre dumneavoastra va vad tot mai interesati de manevre care mai de care mai nedemocratice de a va prelungi sederea la putere. Pana de curand, agenda zilei era ocupata cu subiecte neavenite pentru momentul economic dur pe care il traversam cum ar fi modificarea Constitutiei sau harjoana PDL cu UDMR pe marginea regionalizarii.
Acum constat cu un oarecare gust amar ca ati scos un nou iepure din palarie: comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Propunerea e atat de deplasata incat pana si urechile lui Boc rosesc atunci cand ne recita cum vor scadea costurile alegerilor. De fapt, expertul in drept constitutional e constient ca, daca actuala putere face acum acest lucru, se creeaza un precedent extrem de periculos pentru democratie: orice guvern va putea sa modifice legea si sa amane sau sa devanseze alegerile oricat si oricand doreste. Mandatele alesilor locali expira in iunie 2012. Punct. Prelungirea lor nu se justifica decat daca nu cumva actuala putere planuieste o lovitura de stat.
Inteleg ca subiectul e numai bun de muls pentru a ascunde temele reale ale zilei dar sarada trebuie sa se opreasca aici. Aceasta sesiune parlamentara ar trebui sa aiba o cu totul alta lista de prioritati decat temele care ne-au fost bagate pe gat in ultima perioada. Exista subiecte stringente care-l dor pe romanul de rand iar temele electorale ar trebui lasate la intrarea pe usa Parlamentului sau Guvernului.
Asa ca eu voi alege sa va vorbesc despre problema eliminarii subventiei la incalzire, decizie careia PSD se opune intrutotul. Vreau sa va avertizez ca exista si alte solutii decat inselarea si jegmanirea permanenta a cetatenilor. Masura trebuie discutata obligatoriu in Parlament, nu putem pune peste un milion de familii in bratele oricum secatuite ale primariilor si nici nu le putem abandona in frig.
Ce a facut Guvernul in cazul de fata este curata neobrazare! Pana acum, din pretul gigacaloriei, guvernul suporta o parte, primariile o parte si cetateanul o alta parte. La populatie, factura ajungea injumatatita. Acum Boc ne anunta ca isi ia jucariile si se extrage elegant din ecuatie nu inainte de a dezinforma cu tupeu poporul ca, daca costurile incalzirii vor creste, e din pricina incompetentei primariilor.
Ori oamenii trebuie sa inteleaga jocul murdar al guvernarii actuale si sa il sanctioneze ca atare! Asa ca ii invit si pe parlamentarii puterii sa-si revina in simtiri si sa sustina motiunea initiata de USL!