Senatorul Alexandru Cordos l-a interpelat pe Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, si pe Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton. Obiectul interpelarii: Criza financiara
Potrivit specialistilor in domeniu, Europa si Statele Unite ale Americii se indreapta spre o noua recesiune, mult mai grava decat cea din 2007-2009.
In Europa, criza datoriilor de stat ameninta sa arunce zona euro intr-o noua runda de recesiune, in timp ce de partea cealalta a Atlanticului, deficitul bugetar cronic cu care se confrunta economia americana actioneaza deja ca frana pentru economia SUA, a carei revenire era oricum timida si fragila.
Mult mai aproape de noi, constatam cu ingrijorare cum Grecia se indreapta tot mai evident spre faliment si exista temeri serioase ca un eventual si nedorit efect de domino ar putea antrena si alte tari din zona euro. Nimeni nu poate estima exact proportiile unui asemenea dezastru, pentru ca nu exista precedent in materie. Italia, Spania, Irlanda, sunt alte state europene care se confrunta cu criza datoriilor de stat, iar exemplele pot continua.
FMI a lansat recent avertismente insistente ca economia globala ar fi "intrat intr-o faza periculoasa, care impune o vigilenta exceptionala, coordonare si capacitatea de a adopta masuri indraznete" pentru a contracara presiunile de pe pietele financiare europene si propagarea lor catre alte economii.
Situatia este atat de alarmanta incat unii economisti compara criza prin care trece azi economia mondiala cu cea din perioada interbelica sau chiar cu un nou razboi mondial, de aceasta data, economic.
Fata de cele de mai sus, vin si va intreb, domnilor ministri:
- Ce strategie preconizati pentru a pregati economia romaneasca vis-a-vis de urmarile crizei economice si financiare pe plan european si international?
- Cum va coordonati cu Banca Nationala a Romaniei si ce masuri aveti in vedere pentru a preveni un nou puseu inflationist in tara noastra si o eventuala depreciere necontrolata a leului in raport cu moneda europeana?