Agentia de rating Moody's a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca a imbunatatit ratingul pentru imprumuturile pe termen scurt si lung in valute sau moneda locala ale Romaniei la nivelul Baa3/P-3, cu perspectiva stabila. Potrivit NewsIn, Moody's a ridicat si plafonul de rating al Romaniei in ceea ce priveste obligatiunile pe termen lung in valuta straina la nivelul A1.
Reactia imediata ca urmare a anuntului privind noul rating acordat Romaniei a fost evolutia cursului valutar leu-euro.
Astfel, imediat dupa anuntul Moody's, cursul monedei europene s-a dus rapid in jos pana la un minim de 3,5130 - 3,5180 lei dupa care euro s-a apreciat usor, pana la 3,5180-3,5230 lei.
Potrivit analistilor financiari, saptamana aceasta se va vedea daca aprecierea leului a fost una accidentala, influentata de urcarea ratingului, si atunci cursul va reveni spre 3,53 lei/euro, sau daca este una mai de durata, si atunci s-ar putea sa asistam la o apreciere a leului pana la un nivel sub 3,50 lei/euro. "Ridicarea ratingurilor de catre Moody's este un semnal de incredere in puterea Romaniei de a returna banii imprumutati de la investitorii straini pe termen mediu si lung, este limpede ca investitorii se uita acum cu alti ochi la noi, dar in continuare vor conta aspecte cum sunt sistemul de impozitare si nivelul de dezvoltare al infrastructurii", a declarat, pentru NewsIn, economistul-sef al ING Bank Romania, Florin Citu.
Potrivit acestuia, prin aceste calificative acordate de agentiile de rating, Romania este perceputa ca un mediu economic sigur, stabil, cu un risc mai mic fata de alte tari indiferent daca banii sunt plasati in actiuni, obligatiuni sau alte forme de investitie. "Este un semnal ca putem sa platim pentru imprumuturi si ca riscul de investitii este mai redus, ceea ce inseamna ca Romania se poate imprumuta la un cost mai mic", a mai spus Florin Citu.