Comisia Europeana si Romania vor investi pentru securitatea nucleara in Romania aproape 9 milioane de euro, prin programul Phare 2006. Programul prin care se va realiza securitatea nucleara, aprobat in sedinta de saptamana trecuta a Executivului, este unul de asistenta financiara nerambursabila din partea UE in valoare de 7,7 milioane de euro, iar restul de 1,3 milioane de euro reprezinta cofinantare din partea statului roman.
Banii vor fi investiti in 6 proiecte de imbunatatire a securitatii nucleare. Primul proiect va fi acela de imbunatatire a capabilitatii personalului Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) in vederea evaluarii Raportului Periodic de Securitate Nucleara pentru centrala nucleara Cernavoda, Unitatea 1. Al doilea proiect consta in consolidarea, din punct de vedere tehnic, a CNCAN si a capabilitatii sale, cu accent pe practicile referitoare la protectia impotriva radiatiilor.
Proiectarea si evaluarea din punct de vedere al securitatii pentru autoritarea construirii depozitului de mica adancime Saligny pentru deseuri radioactive reprezinta cel de-al treilea proiect finantat. Al patrulea proiect consta in dezafectarea in conditii de siguranta a reactorului de cercetare VVR-S de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei.
Al cincilea proiect va insemna investitia in modernizarea centralei de tratare a deseurilor radioactive a Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei. Iar cel de-al saselea proiect reprezinta modernizarea instalatiei de depozitare a deseurilor radioactive Baita-Bihor, care functioneaza din 1985. (M.C.I.)