In ciuda situatiei economice complicate, bancile din Romania inregistreaza profituri, chiar daca acestea sunt mai mici comparativ cu anul trecut. Peste 350 milioane de euro au castigat numai in prima parte a anului cateva dintre cele mai puternice banci prezente pe piata din Romania. Bancile au profit de sute de milioane de euro pe timp de criza, chiar daca n-au mai acordat cine stie ce credite. Inregistrarea de pierderi, pentru anul 2009, in sectorul bancar este putin probabil sa se produca.
Daca bancherii spun ca acum se vad rezultatele muncii din trecut, clientii se plang ca dobanzile in crestere nu-i mai lasa sa doarma.
Peste 350 milioane de euro au castigat numai in prima parte a anului cateva dintre cele mai puternice banci prezente pe piata din Romania.
Cel mai mare a fost profitul BCR, chiar daca in comparatie cu 2008 a scazut de fapt cu aproximativ 30 de procente. Urmeaza in top BRD, Raiffeisen, Unicredit, CEC si Banca Transilvania. Una peste alta, toti bancherii anunta incasari mai mici ca-n trecut, dar nesperat de bune pentru o perioada complicata cum e aceasta. Profit ceva mai mic au inregistrat OTP, Millenium Bank si Bancile elene National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank si EFG Eurobank.
La sfarsitul primului semestru s-au inregistrat profituri operationale in crestere la majoritatea bancilor. Cum au facut acest lucru? Pur si simplu au majorat dobanzile la creditele deja acordate. Pe de alta parte, bancile au inregistrat venituri consistente si din operatiunile financiare: luau bani de la populatie, la dobanzi destul de reduse si ii plasau la stat, explica un specialist in finante-banci.
"N-ar trebui sa ne ingrijoreze faptul ca in sistemul bancar avem profitabilitate. Din contra, ar trebui sa ne bucure pentru ca acesti bani de obicei nu merg in buzunarele unor persoane, in buzunarele unor firme sau ale unor actionari. Acesti bani sunt reinvestiti pentru a crea soliditatea necesara in sistemul bancar", a spus, la randul sau, Radu Gratian Ghetea, presedinte Asociatia Romana a Bancilor.
Clientii bancilor nu sunt de aceeasi parere:
"Au interesul sa-si refaca situatia economica pe spinarea dobanzilor foarte mari. Nu mai au capital romanesc. Interesul este sa scoata capitalul din tara, profitul sa il exporte", spune unul dintre ei.
"Tot timpul au avut bancile profit. De unde sa luam mai multi bani decat de la banca", a declarat altul.
Bancile au castigat atat din comisioanele percepute la diferite operatiuni, cat si din cresterea dobanzilor la creditele acordate firmelor si populatiei.
Specialistii din sectorul financiar considera ca bancile din statele europene emergente vor ramane profitabile si in trimestrele 3 si 4, sustinand increderea investitorilor ca inregistrarea de pierderi, pentru anul 2009, in sectorul bancar este putin probabil sa se produca.
Rezultatele totusi bune ale bancilor care activeaza in Romania sunt de fapt explicabile, mai ales in contextul in care creditele contractate de stat de la acestea au crescut cu 232% in ultimul an.