Cu o piata de peste 15 milioane de clienti la o populatie de aproximativ 22 de milioane de persoane, Romania a devenit o tara din ce in ce mai atractiva pentru marile corporatii bancare internationale. Pe de alta parte, in randul celor peste 40 de institutii bancare comerciale care activeaza la ora actuala pe piata romaneasca se remarca inceputul unui fenomen de concentrare a capitalului bancar prin asimilarea unor retele bancare autohtone de catre banci extrem de puternice venite din strainatate. Dupa momentele de criza cauzate de falimentele bancare inregistrate in primul deceniu al tranzitiei mioritice, in ultimii ani se observa o tendinta de structurare pe termen lung a pietei bancare autohtone. Acest proces benefic pentru dezvoltarea economiei romanesti este favorizat pe de o parte de marimea considerabila a pietei bancare indigene care numara mai mult de 15 milioane de potentiali clienti la o populatie de aproximativ 22 milioane de persoane, iar pe de alta parte este vorba despre cresterea semnificativa a atractivitatii acestei piete nationale ca urmare a apropiatei aderari a statului roman la Uniunea Europeana. Asa cum aprecia recent presedintele unui important concern bancar european, 90% dintre clientii sistemului bancar romanesc vor deveni in curand actori ai economiei integrate a spatiului comunitar. De altfel, aceasta atractie centripeta manifestata de economia Romaniei se exercita nu numai pe piata bancara, ci si pe cea a investitiilor unde capitalurile straine provenite cu precadere din spatiul extracomunitar sunt din ce in ce mai prezente in tara noastra, iar dupa aderare vor fi cu siguranta si mai numeroase, in conditiile in care un investitor asiatic, african sau din oricare alt colt al planetei, infiintandu-si o unitate productiva pe teritoriul statului roman, va putea sa-si vanda productia obtinuta aici pe multravnita piata a U.E., fara a mai plati taxele vamale prohibitive impuse extracomunitarilor.

Romanii vor continua sa faca imprumuturi

Pe de alta parte, bancherii autohtoni acuza statul roman ca intervine doar prin parghii financiare pentru cresterea atractivitatii pietei financiare indigene si pentru temperarea creditarii. In acest sens, Ion Dan, directorul Sucursalei Constanta a OTP (fosta RoBank - institutie bancara cumparata de OTP ce reprezinta o corporatie bancara din Ungaria a carei echivalent autohton este CEC-ul), ne-a declarat faptul ca are unele indoieli cu privire la atractivitatea pietei bancare romanesti, chiar in contextul apropiatei aderari a Romaniei la UE. Motivele acestui scepticism al reputatului finantist constantean constau in faptul ca cererea agregata se afla intr-o continua crestere in Romania, in timp ce economia autohtona nu reuseste sa acopere prin produse si servicii aceasta cerere. Acesta reprezinta adevarata cauza a cresterii cererii de credite pentru consum in tara noastra, iar politica statului de a impune restrictii prin determinarea cresterii dobanzilor bancare nu este o solutie reala, afirma Dan. In aceste conditii, romanii vor continua sa se imprumute - pentru ca este firesc sa-si doreasca o casa, o masina, bunuri de folosinta indelungata si alte produse obtinute din import, apreciaza directorul OTP Constanta - eventual la banci din Bulgaria sau din alte surse straine. Aceasta scumpire artificiala a creditarii in Romania ca urmare a parghiilor actionate de statul roman ar trebui contrabalansata de o politica eficienta din partea Guvernului pentru dezvoltarea economiei reale, a aratat Ion Dan.

Fuziunile bancare vor marca piata romaneasca

Revenind la evolutia sistemului bancar mioritic, in prezent se afla in plina desfasurare doua evenimente majore care vor marca pe termen lung piata nationala de profil. Este vorba, in primul rand, de privatizarea aflata in curs de derulare a Bancii Comerciale Romane, care a fost cumparata recent de compania bancara austriaca Erste Bank. In aceasta privinta, staff-ul de conducere al corporatiei bancare austriece care a achizitionat cea mai importanta banca comerciala din Romania-detinatoare a 340 de sucursale si a unui portofoliu de clienti ce numara 2,5 milioane persoane fizice si 300.000 de persoane juridice - a declarat faptul ca structura activitatii Erste Bank este similara cu cea a BCR-ului, astfel incat nu vor fi probleme de compatibilitate. Astfel, atat la Erste Bank, cat si la BCR operatiunile de retail pentru persoanele fizice reprezinta aproximativ o treime din activitatea totala a celor doua institutii bancare, in timp ce segmentul corporate (operatiunile bancare de mare anvergura financiara-creditari, etc. - derulate cu parteneri din categoria companiilor mari si foarte mari) constituie cca. 60% din activitatea respectivelor banci. Cel de-al doilea eveniment major din lumea bancara romaneasca, eveniment ce demonstreaza existenta - deocamdata in faza incipienta - a unui fenomen de concentrare a capitalului bancar se refera la cumpararea in cursul anului trecut de catre gigantul bancar international HVB a Bancii Tiriac si apropiata fuziune a aceluiasi grup bancar cu reteaua din Romania a UniCredit.