In urma solicitarii Consiliului Concurentei, Fiscul a elaborat proiectul de lege pentru organizarea si functionarea jocurilor de noroc.
Scopul modificarilor ar fi trebuit sa fie mentinerea unui echilibru intre monopolul Loteriei pe anumite segmente si ceilalti competitori din domeniu, astfel incat mediul concurential de pe aceasta piata sa nu mai fie afectat. Cu toate acestea, potrivit proiectului de lege, Loteria Romana va avea monopol pe organizarea si exploatarea jocurilor de noroc tip loto si a jocurilor de tip pariu sportiv, pentru care va fi scutita, in continuare, de la plata taxei de autorizatie si de licenta.
Actuala legislatie acorda Loteriei exclusivitate pentru jocurile de tip loto, expres, pronosport, loz in plic si instant lottery. Singura modificare adusa prin noul proiect de lege in ceea ce priveste Loteria consta in introducerea obligativitatii de a plati taxele de licenta si autorizare pentru alte jocuri de noroc decat loto si pariuri sportive. Organizatorii de jocuri de noroc vor plati anual o taxa de licenta si o taxa pentru autorizatia de exploatare, care se va calcula pentru fiecare mijloc de joc in parte, suma perceputa pentru o masa de ruleta ridicandu-se la 100.000 de lei, potrivit proiectului de lege. Statul va percepe o taxa de 30.000 de lei pentru fiecare sala de joc bingo, precum si 3% din valoarea nominala a cartoanelor achizitionate de la Compania Nationala "Imprimeria Nationala".
Jocurile de noroc prin televiziune vor fi interzise
Jocurile de noroc organizate prin intermediul retelelor de televiziune sau radio vor fi interzise, iar incalcarea acestor prevederi va fi considerata infractiune, pedepsele mergand de la amenda pana la inchisoare de la 1 la 4 ani. Potrivit aceluiasi proiect de lege, vor fi interzise si jocurile de noroc organizate prin intermediul sistemelor de telefonie fixa sau mobila. In categoria jocurilor interzise mai intra pariurile incheiate pe rezultatele unor concursuri clandestine: lupte de caini sau de cocosi, curse auto sau jocurile tip alba-neagra. De asemenea, legea va stabili ca infractiune pedepsita cu inchisoare de la 2 la 7 ani sau cu amenda, organizarea si desfasurarea de jocuri sau activitati prin care se propune unor persoane sa depuna sau sa colecteze bani ori sa se inscrie pe o lista, facandu-le sa spere castiguri financiare rezultate din cresterea numarului de persoane recrutate sau inscrise.