Dupa aderare, magazinele din aeroporturile internationale ar putea comercializa din nou marfuri in regim duty-free, dupa ce Guvernul a interzis acest tip de comert in aeroporturi in 2002, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Proiectul este si un efect al propunerii facute de senatorul PD Marius Marinescu, care la inceputul lui ianuarie a depus o initiativa legislativa ce se refera la modificarea si completarea Legii nr. 132/2003 privind regimul vamal al marfurilor comercializate in regim duty-free.
Conform proiectului publicat pe siteul MFP si supus dezbaterii publice, amplasarea magazinelor autorizate sa comercializeze marfuri in regim duty-free in aeroporturi internationale va fi permisa in punctele de trecere a frontierei de stat, numai in baza avizului comunicat in scris de catre autoritatea vamala competenta.
Vanzarea marfurilor in regim duty-free se va putea realiza si la bordul aeronavelor care efectueaza curse in trafic extern de pasageri, in exclusivitate pentru persoanele care calatoresc catre o tara care nu este membra a Uniunii Europene (UE). In schimb, vor fi desfiintate magazinele duty-free situate in punctele terestre si navale de trecere a frontierei.
Potrivit senatorului Marinescu, "motivatia in sustinerea legii a avut la baza diminuarea coruptiei, reducerea evaziunii fiscale, a contrabandei si a fraudei. In acelasi timp, se asigura un mediu de afaceri loial si nediscriminatoriu, marirea gradului de incredere in institutiile statului, intarirea credibilitatii si autoritatii statului in fata cetatenilor".
Mai mult, senatorul PD atrage atentia ca "este foarte important sa punem sub un control foarte atent comercializarea marfurilor in regim duty-free, mai ales in magazinele destinate persoanelor fizice cu statut diplomatic, acolo unde, pana acum, s-au inregistrat acte de evaziune fiscala si comert ilegal".
In acest sens, proiectul de act normativ reglementeaza problema deservirii ambasadelor si a persoanelor fizice cu statut diplomatic in regim duty-free. Astfel, aprovizionarea acestora va fi permisa printr-o singura locatie, amplasata in Bucuresti, agreata de Ministerul Afacerilor Externe si de autoritatea vamala competenta, unde isi pot desfasura activitatea in regim duty-free mai multi operatori economici.
In prezent, magazinele duty-free pot fi amplasate numai la punctele terestre si navale de trecere a frontierei, iar marfuri in acest regim pot fi comercializate si la bordul aeronavelor care efectueaza curse in trafic extern de pasageri, care au destinatie internationala, precum si in magazinele duty-free diplomatice. Vanzarile in regim duty-free pentru calatoriile intracomunitare au fost interzise la 30 iunie 1999.
Potrivit legislatiei actuale din UE, sunt considerate calatorii intracomunitare cele efectuate dintr-un stat membru al UE in altul, chiar daca nava sau aeronava traverseaza apele sau spatiul aerian international.
Ca urmare, persoanele care calatoresc in interiorul UE nu mai pot achizitiona bunuri fara a plati taxe vamale, taxa pe valoarea adaugata si accize pentru acestea, cu exceptia produselor alimentare si a bauturilor destinate consumului pasagerilor aflati la bordul navelor sau aeronavelor.
Legea va intra in vigoare la data aderarii Romaniei la UE, deoarece o serie de reglementari europene sunt implementate sau sunt in curs de transpunere in legislatia nationala.
Ca exceptie, magazinele duty-free situate in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat terestre si navale si cele diplomatice isi vor inceta activitatea in termen de maximum sase luni de la data publicarii legii in "Monitorul Oficial".