Oradenii care au ramas fara loc de munca si au un credit sau au doar dificultati temporare cu banii trebuie sa stie ca, in anumite conditii, bancile accepta amanarea ratelor. Consultantii financiari cu care am stat de vorba ne-au declarat ca acestea pot fi platite mai tarziu decat data stabilita contractual, fara ca relatia cu banca sa devina conflictuala. Astfel, se poate programa o intalnire cu reprezentantii institutiei pentru explicarea situatiei si se poate ajunge la mica intelegere.
Pasuirea nu poate insa depasi o perioada de trei luni. Termenul se poate prelungi cu o singura conditie: sa se plateasca cel putin jumatate dintr-o rata in cele trei luni de amanare. De asemenea, este foarte important sa se respecte termenele stabilite impreuna cu banca. Altfel, la cel mai mic semn ca s-a depasit data stabilita pentru plata, banca poate intocmi clientului dosarul de dauna.
Totodata, este important de stiut ca, la trei luni consecutive de neplata a ratei, banca poate trece la executare silita, daca exista o garantie imobiliara. Banca este tentata in aceste situatii sa preia bunul creditat pentru ca astfel isi poate acoperi pierderile mai usor.
Nu doar bancile au probleme, criza financiara ii determina pe romani sa amane si plata primelor de asigurare sau a facturilor pentru telefonul mobil.
Si firmele au probleme cu banii. Criza de lichiditate se resimte din ce in ce mai puternic in economie, multe companii amanand plata impozitelor sau a facturilor. Fiscul recunoaste ca incasarile la bugetul de stat sunt afectate de limitarea finantarii. In ultimele doua saptamani din luna octombrie, incasarile in contul taxelor si impozitelor inregistrau un deficit de 1,5 miliarde de lei. Intarzierile in colectarea darilor la stat se datoreaza in special problemelor din sectorul bancar. Problemele de finantare au venit pe fondul unei alte mari probleme din economia romaneasca - neplata facturilor. Potrivit Coface, in Romania, peste 95% dintre firme experimenteaza intarzieri la plata creantelor din partea clientilor, in conditiile in care peste 90% dintre companiile romanesti au o cifra de afaceri sub 1 milion de euro.