Taranii spera sa-si umple hambarele cu grâu în mai putin de o luna. Culturile de paioase au avut un mediu propice de dezvoltare anul acesta, spre deosebire de 2007, când seceta excesiva a determinat productii infime la hectar. Din datele colectate de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj de la fermierii din judet si de la primarii, rezulta ca vara aceasta vom avea o productie medie de 3.200 de kilograme la hectar. „Înca nu ne-au venit toate datele din teritoriu, dar, din ceea ce avem pâna acum, rezulta 3.200 de kilograme la hectar. La societatile comerciale care au folosit tehnologii de productie, cantitatea de grâu la hectar va fi mai mare decât media pe judet“, a spus directorul DADR Dolj, Cornel Popa.
Formularele „culese“ din judet cu previziunile de productie vor fi centralizate saptamâna viitoare la Craiova, apoi situatia va fi transmisa la Ministerul Agriculturii. Cifra medie pe judet este trasa în jos de agricultorii simpli (persoane fizice) care au pus samânta din patul si nu au folosit din cea certificata, care garanteaza, în functie de conditiile meteo, productii mai mari. Anul acesta, taranii care nu au aplicat tehnologiile agricole ca la carte spera sa scoata putin peste 2.000 de kilograme la hectar.
„A plouat exact când trebuia, ceea ce face sa avem productii de grâu de calitate“, a adaugat Popa.
În Dolj au fost cultivate cu grâu 171.000 de hectare, iar la productia medie estimata se anticipeaza o recolta de peste 540.000 de tone din tot judetul. Daca vremea este buna, în mai putin de trei saptamâni va începe secerisul.

Alte culturi, recolte bunicele

Estimarile autoritatilor în ceea ce priveste alte culturi de toamna care vor fi recoltate în aceasta vara arata ca vor fi bune si productiile de orz si rapita. La orz se asteapta o productie medie de 3.100 de kilograme la hectar, iar la rapita, ceva mai putin, aproape de 2.500 de kilograme la hectar. În ceea ce priveste porumbul, aceasta cultura ar mai avea nevoie de apa în perioada urmatoare, pentru ca plantele sa se dezvolte bine. „Mai este ceva umiditate în sol, dar pentru porumb ar mai fi nevoie de apa, din cauza ca vânturile din ultimele zile au determinat evapo-transpiratia plantelor“, a mai spus seful DADR Dolj. Cum sistemele de irigatii sunt insuficiente, agricultorii sunt cu ochii pe cer si cu urechile la stirile meteo, în speranta ca doar-doar va mai ploua.