Rata inflatiei a fost, in ianuarie, de 0,8%, cu 0,2 puncte procentuale mai mult fata de nivelul din decembrie 2004, cresterea fiind determinata in special de majorarile de preturi la utilitati, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Inflatia, raportata la ianuarie anul trecut, a fost de 8,9%, in conditiile in care obiectivul autoritatilor pentru acest an este reducerea inflatiei la 7%, fata de 9,3% la finele lui 2004.
Comparativ cu luna decembrie 2004, preturile marfurilor nealimentare au avansat cu 1,3%, in timp ce tarifele serviciilor s-au majorat cu 0,6%, iar marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,4%. Potrivit datelor INS, principalele elemente care au dus la cresterea indicelui preturilor de consum (inflatia) au fost majorarile tarifelor reglementate la utilitati, cu 5% la gazele naturale si cu 4,6% la energia electrica, in vreme ce pretul energiei termice nu a fost modificat. Cresterile de preturi la combustibili si utilitati au influentat si tarifele de transport. çn cazul transporturilor urbane, preturile au avansat cu 1,9%, iar la transporturile interurbane au fost consemnate cresteri de 1,3% la abonamentele auto si 1,1% la transportul rutier, dar tarifele feroviare s-au mentinut neschimbate. Cresteri importante de preturi au mai fost consemnate la carti, ziare si reviste, care s-au scumpit cu 3,3%.