Cresterea pretului la utilitati, incepind cu 1 aprilie 2005, va duce la un spor inflationist estimat la 5,8% ceea ce ar putea contribui la ratarea tintei de inflatie de 7% pentru 2005, se arata intr-o analiza a impactului cresterii preturilor asupra valorii adaugate brute si a ratei inflatiei, realizata de Grupul de Economie Aplicata (GEA). Pentru a evita aceasta posibilitate, exista, conform GEA, optiunea aprecierii si mai puternice a cursului de schimb, care ar ieftini importurile de materii prime pentru sectoarele de utilitati.
Cresterea preturilor la utilitati va conduce, de asemenea, la scaderea valorii adaugate brute in toate ramurile economiei nationale, cu exceptia a trei ramuri direct beneficiare ale acestei masuri (energie electrica, termica, gaze), se arata in raportul GEA. Conform studiului, industria prelucratoare isi va diminua, pe ansamblu, valoarea adaugata bruta cu 4,3%. Cele mai afectate ramuri de activitate sint cele de chimie si fibre sintetice, metalurgie si siderurgie, materiale de constructii, sticla, carbune, cocs, celuloza si hirtie, cauciuc si materiale plastice, minereuri, medicamente, detergenti, cosmetice, mijloace de transport si constructii de masini.
Aceasta reducere a valorii adaugate brute vine pe fondul dificultatii de adaptare la cresterea costurilor fixe cu utilitatile, pentru ca alte componente ale costului de productie nu pot fi flexibilizate cu usurinta. in plus, pentru exportatori, aprecierea leului contribuie la reducerea marjei de profit. Reversul acestei optiuni este afectarea in continuare a exportatorilor, care ar continua sa se adauge efectelor neplacute ale cresterii preturilor la utilitati. Cresterile de preturi luate in calcul de GEA, care au fost agreate si de Fondul Monetar International, sint de 35% la gaze naturale, 5% la energie electrica si 20% la energie termica.