Ministerul Agriculturii a acreditat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) si a transmis Comisiei Europene o scrisoare in care va arata ca deficientele din domeniu au fost eliminate. Acreditarea celor doua agentii de plati a fost realizata in baza unui raport elaborat de firma de audit extern Deloitte Audit.
i"Ministrul Agriculturii a transmis comisarului european Mariann Fischer Boel scrisoarea privind stadiul pregatirii APIA, cu accent pe functionarea sistemului IT si rezolvarea deficientelor majore. Scrisoarea va fi insotita de Raportul de audit final realizat de Deloitte Audit SRL, care arata ca deficientele majore semnalate in raportul intermediar din noiembrie 2007 au fost eliminate, ceea ce creeaza premisele pentru ca doamna comisar sa propuna stoparea procedurii de instituire a clauzei de salvgardare pentru agriculturai", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, se va intalni marti cu Fischer Boel, una dintre temele discutiilor vizand clauza de salvgardare, a carei aplicare ar inseamna reducerea cu 25 la suta a fondurilor UE pentru platile agricole. Romania ar trebui sa primeasca circa 440 de milioane euro pentru platile fermierilor aferente anului 2007, iar aplicarea clauzei ar insemna pierderea unei sume de circa 110 milioane euro. Comisia Europeana va decide la 20 decembrie daca activeaza clauza de salvgardare in cazul sectorului agricol roman, dupa ce a prelungit, pana la 16 decembrie, termenul acordat Romaniei pentru rezolvarea problemelor privind sistemul de plati din agricultura. CE anuntase in luna octombrie ca termenul limita pentru remedierea deficientelor este 9 noiembrie. Ministerul Agriculturii a trimis in 8 noiembrie scrisoarea solicitata de Comisia Europeana privind progresele inregistrate, in care arata stadiul implementarii modulelor informatice si dadea asigurari ca nu vor fi efectuate plati inainte de finalizarea controalelor administrative si in teren.