MADR admite existenta unei cantitati de Furadan de 10 ori mai mare decat cea care ar putea omori un om, un mg, in principalul ingredient din care se prepara berea, hameiul.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale permite, in mod oficial, o anumita cantitate de Carbofuran (denumirea stiintifica a Furadanului) in legume si fructe.
Potrivit ziarului Ring, intr-un ordin emis in 2006 si completat in 2008, MADR a stabilit ca, in cazul merelor, perelor, nivelul maxim admis de Furadan este de 0,1 mg/kg. Potrivit aceluiasi ordin, si porumbul, graul, orezul si alte cereale pot contine 0,1 mg/kg de Furadan.
In cazul citricelor, morcovilor, ustoroiului si cepei, ministerul este chiar mai tolerant, admitand 0,3 miligrame de pesticid pentru fiecare kilogram.
0,5 mg/kg este cantitatea maxima admisa de Furadan (Carbofuran) in cazul ridichilor.
Scandalos este faptul ca MADR admite existenta unei cantitati de Furadan de 10 ori mai mare decat cea care ar putea omori un om, in principalul ingredient din care se prepara berea, hameiul.
Dupa moartea Madalinei Manole, mai multi specialisti in substante toxice au spus ca un miligram din aceasta otrava este suficient pentru a omori un om. Mai mult, Sanda Velea, director general al Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie, a declarat ca, indiferent de cantitatea ingerata, pesticidul poate provoca moartea pentru ca paralizeaza sistemul nervos.
In legislatia europeana, Furadanul are toleranta zero, acest lucru nefiind mentionat in lista de substante admise in fructe si legume.
Bogdan Oprita, seful SMURD Bucuresti, ne-a explicat ca doza letala pentru om este foarte greu de determinat, pentru ca depinde de modul in care omul intra in contact cu substanta, de greutatea si de constitutia persoanei.