Fostul director al Complexului Energetic (CE) de la Rovinari, Laurentiu Ciurel, acuza politizarea excesiva a managementului celor doua Complexuri Energetice de la Rovinari si Turceni, care ar fi condus la diminuarea drastica a profitului si chiar la aparitia pierderilor.
Ex-directorul general al Complexului Energetic de la Rovinari, Laurentiu Ciurel, sustine ca politicul a influentat in mod negativ activitatea Complexurilor Energetice de la Turceni si Rovinari. Actualul vicepresedinte al PSD Gorj este de parere ca profitul celor doua unitati producatoare de energie din judet ar fi putut arata altfel daca ar fi beneficiat de un management cat mai putin politizat. Laurentiu Ciurel declara ca la Complexul Energetic de la Rovinari profitul pe primele opt luni ale anului este de numai 4,9 milioane de lei, adica de 18 ori mai mic fata de aceeasi perioada a anului 2008. Potrivit aceleiasi surse, probleme mult mai grave sunt la Complexul Energetic de la Turceni, unde, pe primele opt ale acestui an, s-a inregistrat o pierdere de peste 100 de milioane de lei.

Acuza imprumuturile nechibzuite

Laurentiu Ciurel mai sustine ca managerii Complexului Energetic de la Turceni au cheltuit pe primele opt luni ale acestui an mai mult decat au produs si ca pierderile au fost generate atat de productie, cat si de un credit dezavantajos obtinut de la japonezi: "La Rovinari e profitul mai mic, dar este. La Turceni nici nu ai cu ce sa compari, pentru ca pierderile pentru primele opt luni ale anului depasesc 100 de milioane de lei. Macar ai cum sa compari profitul de acum cu cel din anii trecuti. Pierderile la Turceni provin din vanzarea de energie, respectiv din pierderile financiare cauzate de banci. Au negociat prost un imprumut in yeni, echivalentul a 200 de milioane de euro, si depind de cursul de schimb", a afirmat Laurentiu Ciurel.

Recunoaste pierderea, dar vorbeste despre profit

Directorul general al Complexului Energetic de la Turceni, Octavian Laurentiu Graure, a declarat ca pierderile de peste 100 de milioane de lei sunt justificate doar pentru prima parte a anului, din cauza lipsei cererii de energie electrica. Graure sustine insa ca societatea pe care o conduce ar fi in prezent in profit, promitand ca va face publice datele privind situatia economica a CE Turceni, aferente lunii octombrie. "E adevarat ca am avut la sase luni pierderea de 100 de milioane de lei, dar acum situatia nu mai este asa. Jumatate din pierdere a fost din cauza diferentelor de curs valutar, iar restul din productie. Dar daca a fost pierderea de 100 de milioane de lei la sase luni sau la opt luni nu e un motiv ca Laurentiu Ciurel sa ma atace. Eu nu sunt politizat. Sa vina el la mine sa ma ajute sa oprim Dunarea sa nu mai produca Hidroelectrica si nu e nici o problema. Vedem ce e la sfarsitul anului, nu la opt luni", a declarat Octavian Graure, care, recent, a devenit membru al PDL Gorj.