Proprietarii de "bulgaroaice" care vor sa achite taxa de parcare au doar doua posibilitati: ori platesc pentru un an, dar beneficiaza doar sase luni, ori platesc doar pe sase luni si ii costa mai mult decat dublul taxei pe un an
Ca sa-i atraga la ghisee, reprezentantii administratiei locale anuntau cu ceva vreme in urma reduceri pentru detinatorii de "bulgaroaice", "italience", "englezoaice" si alte categorii de masini straine, dar si pentru cei care au masini inregistrate fiscal in Romania, dar in alte localitati sau judete. Acestora li se promitea ca, daca vin sa plateasca taxa de parcare in Craiova, vor achita doar pentru jumatatea de an ramasa, nu pentru un an.
Intr-o asemenea situatie se afla si Vasile F., care a mers marti la unul dintre ghiseele Directiei de Impozite si Taxe Craiova. Barbatul a vrut sa fie corect si sa plateasca taxa de parcare pentru cele doua masini pe care le are inregistrate in alta tara, dar circula cu ele prin Craiova.
"Mi-am ales varianta de a plati taxa de parcare pe un an, dar functionara de la ghiseu mi-a zis ca nu-mi poate da decat pana la 31 decembrie 2011. I-am spus atunci sa imi calculeze cat trebuie sa platesc pentru perioada care a ramas din acest an, dar functionara mi-a spus ca trebuie sa platesc pretul intreg, desi vinieta va fi valabila mai putin de sase luni. Mie nu mi se pare corect. Cum adica sa platesc pretul intreg pentru taxa de parcare, desi aceasta va fi valabila doar pana la sfarsitul acestui an, adica mai putin de sase luni? Asta nu-i reducere, asta e jecmaneala", considera craioveanul nemultumit.

Taxa "doi in unu"

Reprezentantii Fiscului local sustin insa ca, luandu-i-se doar 40 de lei pentru cele sase luni ramase din an, cetateanului i se face totusi o... reducere considerabila.
"Hotararea Consiliului Local (HCL) Craiova nr. 428/2010, republicata, dar si Regulamentul privind aplicarea taxei de parcare, aprobat prin Hotararea nr. 201/2011, fac referire, de fapt, la doua taxe de parcare. Una este denumita 'taxa de parcare curenta', are valoarea de 40 lei/an/vehicul si se percepe in cazul autovehiculelor inregistrate in evidenta noastra fiscala, deci pentru care utilizatorul - avand sediul, domiciliul sau resedinta in Craiova - plateste impozitul la noi. Cea de-a doua forma este a 'taxei pentru parcarea ocazionala' . Aceasta are valoarea de 40 de lei pe an, 15 lei pe luna sau 1 leu pe zi si este perceputa atat celor care sunt in tranzit prin Craiova, cat si acelora care nu au masinile in evidenta noastra fiscala, deci nu platesc la noi impozitul pentru acel autovehicul, nefiind proprietari ai acelor masini", explica Mihaela Claudia Udrescu, director executiv adjunct la Directia de Impozite si Taxe Craiova.
Drept urmare, in cazul masinilor inregistrate fiscal in strainatate sau in alte localitati din Romania se va percepe in Craiova o taxa de parcare ocazionala. "In aceste conditii, utilizatorilor unor asemenea masini straine li se face un serviciu percepandu-li-se taxa la nivelul de 40 de lei pe an, pentru ca am putea sa le percepem taxa doar pe sase luni, dar la valoarea de 15 lei pe luna, deci s-ar ajunge la 90 de lei pana la sfarsitul anului", a precizat directoarea Mihaela Claudia Udrescu.
Reducerile fata de valoarea de 40 de lei pe an au ramas, insa doar in cazul celor care cumpara sau vand un autovehicul aflat in evidenta fiscala a Directiei de Impozite si Taxe Craiova. Pentru acestia, taxa de parcare se recalculeaza in functie de perioada din an in care craioveanul a detinut masina in proprietate.