Pretul final al alimentelor depinde de comercianti, chiar daca scade TVA, spun producatorii. Este adevarat ca reducerea TVA la produsele alimentare de baza va avea ca efect diminuarea preturilor de livrare a marfurilor de la producatori. Totusi, scaderea pretului final de vanzare depinde de comercianti, spun reprezentantii asociatiilor patronale ale producatorilor de alimente.
Reamintim ca Senatul a adoptat saptamana trecuta propunerea conservatorilor privind reducerea de la 19% la 9% a TVA pentru produsele alimentare de baza, respectiv paine, produse de panificatie, carne, peste, lapte, ulei, zahar, orez si oua. Masura urmeaza sa fie dezbatuta si in Camera Deputatilor.
"Reducerea TVA va avea ca efect scaderea preturilor de livrare la poarta fabricii pentru produsele alimentare, care ar trebui sa se vada si in magazine", a declarat directorul executiv al patronatului din Industria Alimentara - Romalimenta, Mihai Visan.
Pentru carnea de porc si preparatele din carne este prognozata o scadere a preturilor de livrare de circa 10%, a spus Visan. Pretul actual al carnii de porc in carcasa este de 55.000-65.000 de lei vechi pe kilogram, la producator.
O diminuare similara a preturilor la producatori este estimata si in cazul painii si al produselor de panificatie, potrivit presedintelui patronatului companiilor de profil, Rompan, Aurel Popescu.
Desi au votat in corpore pentru TVA-ul redus, reprezentantii PD cred acum ca reducerea TVA la alimentele de baza este o decizie care trebuie analizata prin prisma implicatiilor si a constrangerilor bugetare. Presedintele PD, Emil Boc, a apreciat ca valoarea taxei ar trebui sa fie diferentiata in functie de veniturile diferitelor categorii sociale. La randul lui, presedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a sustinut ca liderii PD i-au asigurat pe liberali ca aprobarea in Senat a reducerii TVA la alimentele de baza a fost "o grava greseala a senatorilor democrati", care va fi corectata in Camera Deputatilor. (Senica Micu)