Fluctuatiile de pe piata valutara nu determina sub nici o forma reactii neasteptate din partea deponentilor. Acest lucru survine in urma numeroaselor oscilatii ale monedelor americane sau europene. Zilele trecute, specialistii bancari au anuntat o scadere substantiala a dolarului in preajma Craciunului. Constienti fiind de existenta permanenta a unor asemenea fluctuatii, clientii fideli ai bancilor romanesti care au conturi deschise in valuta si in dolari in mod deosebit, nu se grabesc sa ia cu asalt institutiile bancare la care si-au depus economiile, in vederea retragerii acestora, ca urmare a scaderii bruste si semnificative a dolarului (sub 29.000 de lei).

Analistii economici sunt de parere ca ideal ar fi ca cei care doresc sa-si deschida conturi in valuta, sa aiba si un cont in moneda nationala, asta pentru a preintampina orice surpriza neplacuta, tinand seama de tendintele fluctuante ale valutelor. In prima decada a lunii noiembrie, piata romaneasca a cunoscut un recul puternic al cotatiilor leu-euro si leu-dolar. Ca urmare s-a evidentiat o apreciere in termeni nominali a leului fata de cele doua unitati valutare. In mod normal, inflatia va fi limitata in acest mod (in primele 9 luni inflatia fusese de 6,6%, pentru ca in intervalul septembrie 2003-septembrie 2004 inflatia sa fie de 11,1%). In cazul in care leul continua sa se aprecieze, importurile se vor ieftini in defavoarea exportatorilor, creditele in valuta vor fi in mod temporar mai simplu de rambursat si astfel, economiile in euro si dolari isi pierd din valoare. In ciuda acestei situatii, lucratorii din cadrul bancilor considera ca "deponentii care beneficiaza inca de depozite in valuta si nu au reusit nici pana la ora actuala sa le transforme in lei, nu trebuie sa se ingrijoreze”.
Deponentii depozitelor in dolari nu s-au grabit
sa-si retraga conturile

Motivul il reprezinta ideea ca la inceputul anului 2005, cand constrangerile inflationiste nu vor mai fi atat de radicale, cele doua unitati valutare de referinta ar putea recupera teren in defavoarea monedei autohtone. Mai mult decat atat, anul urmator se deschide denominarea leului. Introducerea leului greu va fi urmata de rotunjiri de preturi, iar cererea de valuta va creste (un motiv in plus pentru a vedea leul scazand comparativ cu moneda unica europeana euro si dolar). Un lucru este cert, scaderea brusca a dolarului sau a oricarei unitati valutare nu trebuie sa panicheze. "BCR Constanta detine in palmares un numar substantial de clienti deponenti in valuta. Chiar daca s-a anuntat o eventuala scadere a dolarului, acestia nu au luat cu asalt banca noastra in disperarea de a-si retrage depozitele valutare”, ne-a declarat Isabela Ion de la BCR Constanta. Dimpotriva, odata cu introducerea unui nou cont de economii in lei euro si dolari (MAXICONT), care este destinat persoanelor fizice, numarul deponentilor s-a ridicat. Banca austriaca Raiffeisen Bank nu a cunoscut nici o schimbare in urma informatiilor vehiculate in presa, potrivit carora, moneda americana are tendinta descendenta in urmatorul interval de timp. "Este prima scadere de o asemenea anvergura din anul acesta. Dolarul va scadea in continuare, insa clientii nostri actuali sunt constienti de oscilatiile valutelor, deoarece au existat in permanenta”, declara Irinela Rasoi, manager de relatii cu clientii din cadrul Raiffeisen Bank Constanta. Romanii raman in continuare reticenti vizavi de depozitele valutare. Pentru acestia, leul a devenit moneda preferata pentru economisire, mai ales pentru cei care au avut depozite in dolari, deoarece cursul leu-dolar a ramas aproape la acelasi nivel in ultimii doi ani, iar pentru transformarea in depozite la termen in lei s-au castigat dolari buni.