Numarul mediu de salariati din industrie va continua trendul descendent in trimestrul trei si se va reduce cu 2,4% fata de intervalul aprilie-iunie, astfel ca dupa primele noua luni vor lucra in acest sector cu 11,6% mai putini angajati, raportat la perioada similara din 2008, reiese din datele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

"In perioada iulie - septembrie 2009, comparativ cu perioada similara a anului anterior, se estimeaza ca numarul mediu de salariati va ajunge la circa 1,354 milioane de persoane, ceea ce reprezinta o scadere cu circa 13,2% fata de media trimestrului trei 2008", se arata intr-un sondaj realizat de CNP in randul companiilor care activeaza in industrie.
Potrivit datelor CNP, prelucrate pe baza cifrelor raportate de Institutul National de Statistica, efectivul mediu de salariati din industrie a scazut in trimestrul doi fata de aceeasi perioada a anului trecut cu circa 200.000 de persoane, respectiv o reducere de 12,6% fata de media trimestrului doi 2008.
Numarul mediu de salariati a inregistrat un trend descendent de la inceputul anului, agentii economici anticipand pentru trimestrul trei o reducere cu 2,4% fata de trimestrul anterior. Comparativ cu primele trei luni ale anului, numarul mediu de salariati a scazut cu 4,6% in trimestrul al doilea.
CNP realizeaza trimestrial o ancheta economica de conjunctura in sectorul industrial, prin care, pe baza raspunsurilor agentilor economici intervievati, referitoare la nivelul productiei industriale, a comenzilor, stocurilor si preturilor, elaboreaza prognoze pe termen scurt.
Ancheta economica se bazeaza pe un esantion realizat pe baza bilanturilor contabile si un chestionar.
Pentru anchetele de conjunctura realizate in anul 2009 s-a stabilit un esantion de 567 de agenti economici din sectorul industrial, fiind rezultatul unei rate de sondaj de 12% si furnizand o rata de acoperire de peste 74%.