In ultimele luni, bancile au redus drastic dobanzile la produsele de economisire, de la 14-15% la 8,5%-9,5% pe an, iar tendinta este de scadere. Se numara pe degete bancile care ofera 16% pe an pentru banii persoanelor fizice. Castiga bine cine si-a constituit deja depozite la procente mari de dobanda.

Dobanzile pe care le platesc bancile pentru depozitele bancare ale populatiei au tendinta clara de reducere in ultimele luni. Daca la sfarsitul anului 2008 majoritatea bancilor practicau dobanzi de 15%-16% pe an (la lei) sau chiar de 17%, in prezent, acestea au scazut semnificativ, pana la 13-14% pe an sau chiar la 8,5%, in cazul catorva unitati bancare.

Banca mare, dobanda mica

Bancile importante de pe piata romaneasca au inceput sa scada dobanzile la depozitele constituite de populatie in moneda nationala. Necesitatea de finantare, respectiv de atragere de lichiditati din partea acestor unitati bancare, nu mai este la fel de mare ca la sfarsitul lui 2008, spun specialistii, motiv pentru care au redus semnificativ dobanzile. Bancherii de la bancile mari spun ca, totusi, clientii lor sunt atrasi de notorietatea institutiei, de brand si nu neaparat de procentul de dobanda. In acelasi timp, unii reprezentanti ai bancilor sunt de parere ca intre o banca mai mica, dar care are o dobanda mare la depozite, si o banca de notorietate, multi o vor alege pe aceasta din urma. Altii sunt de parere ca toate depozitele de pana la 50.000 de euro sunt garantate, astfel ca fiecare decide la ce banca isi plaseaza economiile, iar in acest caz cine constituie un depozit pe termen scurt va fi atras de dobanda mai mare pusa la dispozitie de bancile mici.
In acelasi timp, la bancile mici se tine cont de un coeficient de risc.
"Brandul bancii, stabilitatea acesteia, existenta ei de atata vreme pe piata atrag clientii, chiar daca dobanda este mai mica. Dobanda are in componenta un indice de risc si cu cat dobanda este mai mare, cu atat riscul va fi mai mare. Clientul cumpara si factorul de risc odata cu dobanda, chiar daca este vorba despre dobanda la depozite. Eu cred ca la bancile mari dobanda mai mica arata stabilitate a bancii", sustine un bancher din cadrul BCR.
"Este alegerea clientului la ce banca isi face depozitul, dar oamenii trebuie sa stie ca dobanda reflecta nevoia de finantare a bancii, nevoia de lichiditati. Raiffeisen are o dobanda corecta pentru acest moment. La noi se modifica saptamanal dobanda la depozite, in functie de necesitati. Cei care au creat deja depozite cu o dobanda fixa trebuie sa stie ca nu vor fi modificari ale contractelor", sustine un bancher din cadrul Raiffeisen Bank.

BNR: Dobanzile vor mai scadea

Directorul filialei doljene a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Gheorghe Gherghinescu, spune ca bancile care afiseaza dobanzi mai mari au mai multa nevoie de lei, de lichiditati. "Ma astept ca dobanzile la depozite sa scada si mai mult, dupa ce BNR a redus dobanda de referinta la 9,5% si asigura finantarea bancilor. Asteptarea mare este la dobanzile la credite. Acolo ar trebui sa scada dobanzile", a precizat Gheorghe Gherghinescu.
Cat castigi la un depozit de 5.000 de lei
In functie de ofertele bancilor, GdS a calculat care este dobanda efectiva la un depozit pe care o persoana il constituie la una dintre bancile enumerate. Am selectat banci cu dobanda mica, medie si maxima. Fara a scadea comisionul de retragere numerar (care este, in general, de 0,5% din suma), observam ca dobanda variaza cu 40-100 de lei de la o banca la alta. In tabelul urmator se observa cum creste dobanda in functie de procentele oferite de banci pentru 5.000 de lei, pe o perioada de trei luni.
1. Raiffeisen Bank (9,25% pe an) - dobanda este de 115,6 lei
2. Piraeus Bank (12,75% pe an) - dobanda este de 159,4 lei
3. Libra Bank (14,15% pe an) - dobanda este de 176,8 lei
4. Bancpost (16% pe an) - dobanda este de 200 de lei