Veniturile din TVA au scazut, in primele patru luni, cu 9% fata de perioada similara de anul trecut, iar incasarile din taxe vamale au fost mai mici cu 60%, dar pe totalul veniturilor la bugetul consolidat s-a consemnat o crestere de 16,7%, a anuntat Ministerul Economiei si Finantelor.
Veniturile la bugetul de stat au depasit cu 10% realizarile din primele patru luni din 2006, totalizand 21,4 miliarde de lei, pe fondul unui avans substantial al incasarilor din impozitul pe profit (45,5%) si din impozitul pe venituri si salarii (44,6%). Nivelul incasarilor din accize a inregistrat o crestere nominala de numai 4%, din cauza influentei negative a cursului valutar si a scaderii productiei de tigari si a cifrei de afaceri aferente.
Calin Gal, comisarul-sef al Garzii Financiare, ne-a declarat ca, in perioada 4-7 mai, un echipaj al GF Bihor si Brigada de Supraveghere si Control din cadrul Directiei Regionale Vamale Cluj a efectuat mai multe controale in Vama Bors pentru a verifica impreuna documentele de insotire a marfii ale firmelor importatoare din zonele intracomunitare. Dupa cum se stie, odata cu aderarea Romaniei la UE nu se mai percepe TVA in vami, ci ea este perceputa la fel ca la orice tranzactie de marfuri si poate fi achitata pana in ziua de 15 a lunii urmatoare. "Problema noastra este aceea de a indentifica firmele fictive (tampon) prin care se deruleaza activitati ilicite de import. Astfel, anumite firme creeaza societati fantoma prin care aduc marfa din spatiul comunitar fara sa mai plateasca taxe si TVA, dupa care marfa este comercializata catre terti fara ca acestia sa plateasca taxe vamale, intrucat ei sustin ca nu au importat, ci au achizitionat din spatiul romanesc, de la firmele care lucreaza cu cele fictive, al caror sediu este in Romania. Astfel, se pierd miliarde de lei din neplata TVA si a taxelor vamale. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care au scazut veniturile bugetare pe acest sector. Al doilea motiv este acela ca se fac sbevaluari masive la produsele importate in vami. Inainte de aderarea tarii noastre la UE, existau in vami preturi minime si maxime, fapt care ii obliga pe importatori sa declare cat mai corect preturile de achizitie a marfurilor. Acum este jale, se fac subevaluari fest. Sa va dau numai un exemplu, unul dintre importatori evalueaza in vama 10 LCD-uri la 1.000 de euro, in timp ce valoarea lor este de 10 ori mai mare", a precizat seful GF Bihor.
Un alt amanunt important in acest context este ca, inainte de aderare, transportatorii aveau un carnet CMR (circulatia internationala a marfurilor) in care erau trecute toate datele de identificare a firmei importatoare, a tarii de origine a marfii si a societatii de la care s-a importat, iar noua ne era usor sa identificam tot ceea ce aveam nevoie. Acum, acest CRM nu se mai impune, de aici si degringolada in acest domeniu al importurilor intracomunitare. Si cine pierde? Bugetul de stat..