Potrivit declaratiilor liderului de sindicat de la SC Cemtrade SA Oradea, Ioan Mirisan, Ruskii Alumini negociaza vanzarea fabricii de alumina dupa ce unitatea a fost inchisa si pusa in conservare in 2006. Negocierile trebuiau sa aiba loc pe 26 noiembrie, la Bucuresti, intre reprezentantii Ruskii Alumini si cei ai SC Galassini Romania, dar nu s-au inteles. Negocierile au fost sistate, urmand ca avocatii celor doua parti sa se intalneasca si sa se puna de acord cu anumiti termeni ai unei eventuale tranzactii.
Cemtrade Oradea a fost inchisa definitiv in noiembrie 2006, ocazie cu care aproximativ 800 de persoane au ramas fara loc de munca. Motivele inchiderii au fost cresterea pretului energiei, cheltuieli mari de transport, tehnologie invechita si scaderea pretului aluminei pe pietele internationale.
Fabrica de Alumina are 30 de hectare suprafata si inca 42 de hectare de halde. Paraska Veaceslav, administratorul societatii, ne-a declarat in 2007 ca fabrica nu duce lipsa de ofertanti, avand discutii si cu vechea administratie pentru construirea unui parc de distractii. Cum ideea cu parcul a cazut, raman in picioare alte oferte.
Ioan Mirisan, liderul Sindicatului din cadrul Cemtrade SA (cea mai ramas din el) inca al companiei ruse, ne-a declarat ca au mai ramas 21 de angajati din totalul de 800, acestia asigurand paza instalatiilor.
"Din cate stim noi, intalnirea dintre reprezentantii Ruskii Alumini si cei ai Galassini nu a mai avut loc pe 26 noiembrie. Nu stiu care este motivul, insa pot sa va spun ca, incepand cu 15 noiembrie, ne-am trezit pe cap cu reprezentantii unei firme de paza a SC Galassini. Este vorba de SC Marin Preda SRL, care si-a trimis oamenii aici la noi. Acum nu stiu ce pazesc acestia, pe noi sau instalatiile noastre. Cum noi, cei 21 cati am mai ramas, ne ocupam de doi ani de paza si intretinerea instalatiilor oprite, pentru ca le cunoastem si suntem de meserie, oamenii de paza ai lui Galassini, probabil, au alt obiectiv. Cert este ca ne calcam pe picioare unii pe altii. De fapt, din luna octombrie ni s-a spus ca reprezentanti Galassini au intrare libera oricand in incinta unitatii. Acum ne-am trezit si cu firma lor de paza pe cap. Este clar pentru toata lumea ca intre cele doua societati exista o intelegere, chiar daca noua nu ni se spune nimic. De cateva luni, Galassini s-a aratat interesata de achizitionarea fabricii. S-au purtat negocieri in acest sens, vehiculandu-se suma de 20 de milioane de euro. Problema este cu haldele de slam. Ministerul Mediului le-a impus patronilor sa faca ecologizarea lor, or, asta costa mult. Cemtrade nu vrea sa plateasca aceasta suma si nici Galassini, aceasta din urma anuntand patronii rusi ca pentru haldele de slam ofera numai un milion de euro, suma infima, de altfel, pentru cat necesita ecologizarea haldelor. Cred ca piedica cea mai mare in vanzarea fabricii o reprezinta haldele de slam", a conchis Mirisan.