Tinand cont de faptul ca peste putin timp reabilitarea termica a blocurilor va deveni obligatorie, se poate spune ca locuitorii judetului Constanta au devenit foarte interesati de solutionarea acestei probleme stringente. Pe langa programul guvernamental de reabilitare la nivel national, coordonat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Locuintelor, la nivel local, tot mai multe asociatii de proprietari aleg sa mearga pe mana unor firme particulare de constructii specializate in reabilitari. Reabilitarea termica face si obiectul de activitate al SC Mans Euroconstruct Impex SRL.
Potrivit specialilstilor, reabilitarea consta in interventii la peretii exteriori, usi exterioare, terasa, planseul peste subsol si alte elemente structurale, dar si la instalatiile de incalzire a apei calde menajere. De altfel, personalul SC Mans Euroconstruct Impex SRL are experienta in reabilitarea blocurilor de mai bine de aproape patru ani de zile si, dupa cum a declarat administratorul acestei firme, Vanghele Cumita, "toate lucrarile se executa in 120 de zile din momentul in care incepe mansardarea". De asemenea, SC Mans Euroconstruct Impex SRL, cu sediul pe strada Jupiter nr. 24, este prima firma din Constanta, Mangalia sau Navodari care se ocupa de mansardarea blocurilor cu patru etaje. Firma nu se ocupa doar de reabilitarea termica si estetica a blocurilor de locuinte (prin placarea cu placi de polistiren de 5 cm grosime) la exterior, ci si de alte lucrari necesare spatiului locativ comun. In schimbul acordului tuturor proprietarilor dintr-un bloc sau scara de bloc privind mansardarea, societatea ofera gratuit mai multe facilitati, printre care si izolatia termica exterioara si zugravitul exterior al blocului (din 2009, conform legii 372/2005 anveloparea blocurilor va fi obligatorie) sau zugravitul scarii interioare, montarea usii la intrare si interfon, schimbarea pe verticala a coloanei RADET si la subsol a retelelor RAJA, RADET si cele de scurgere (in afara de tronsoanele de caldura si apa calda). De asemenea, societatea reface si spatiul verde din jurul blocului, copertina la usa de la intrare, monteaza pavele la intrarea in bloc, schimba cutiile postale, monteaza iluminatoare pe scara scarii si gresie la intrarea in scara, face bordurarea blocului la baza si face racordul de gaze (in cazul in care acesta nu este facut). Printre lucrari se numara si blocul FC 13 de pe strada Lirei nr.3, blocul FD 21 de pe strada Stelutei nr. 8 sau blocul U de pe strada Zmeurei numarul 3.

Avantajele se observa si la locuintele de la mansarda

De asemenea, administratorul Vanghele Cumita a declarat pentru "Replica" de Constanta ca "odata cu mansardarea blocurilor se vor reabilita termic si sistemele de incalzire, apa calda, apa rece si scurgere pe toata structura blocului. Odata cu mansardarea blocurilor este cunoscut faptul ca dispare si problema locatarilor de la ultimul etaj, in ceea ce priveste reconditionarea terasei. De asemenea, se rezolva in parte si problema tinerilor prin amenajarea de locuinte sub pretul pietei". Locuintele nou construite au 1, 2 sau 3 camere si sunt oferite de catre firma la cheie (incluzandu-se si finisajele), iar cei interesati de achizitionare pot, daca doresc, sa aleaga culorile gresiei, faiantei, parchetului sau zugravelii. Administratorul a specificat ca noile locuinte se incadreaza in standardele de confort si utilitate, ele beneficiind de asemenea de racorduri noi la toate utilitatile. Locuintele realizate de SC Mans Euroconstruct SRL au preturi avantoajase, adresandu-se in principal tinerilor si persoanelor cu venituri medii. Firma a realizat astfel de apartamente in Constanta si Navodari, urmand sa se inceapa constructia si in Mangalia. Comportarea mansardelor in timp, la intemperii sau la seism respecta toate normativelor in vigoare, gradul seismic la care acestea rezista fiind acelasi cu al structurii blocului.