Conducerea SC Transurb a cerut emiterea unei somatii de plata impotriva societatii din subordinea Consiliului Judetului pentru plata unor penalitati de intirziere in valoare de 130 de milioane de lei



Divergentele dintre cele doua parti dateaza din 2003, cind s-a semnat un contract in baza caruia Transurb se obliga sa puna la dispozitia SC Drumuri si Poduri mai multe mijloace de transport pentru constructii. In schimb, aceasta din urma trebuia sa achite facturile in termen de 30 de zile de la data emiterii. Conducerea Transurb reclama faptul ca platile au fost efectuate cu intirziere, motiv pentru care a perceput penalitati de 0,5% pentru fiecare zi de intirziere. Valoarea totala a acestora s-ar ridica, in opinia operatorului public de transport local, la 137 de milioane de lei, bani pe care Transurb i-a revendicat in instanta ca urmare a neintelegerilor dintre cele doua parti cu privire la existenta debitului. Societatea a cerut Tribunalului Galati emiterea unei somatii de plata impotriva SC Drumuri si Poduri in vederea platii datoriei, dosarul aflindu-se in prezent pe rolul sectiei comerciale.

Datoria s-a prescris

Reprezentantii SC Drumuri si Poduri nu au recunoscut nici un moment existenta debitului, invocind in fata instantei mai multe nereguli care, in opinia lor, ar exista in dosar. De pilda, acestia sustin ca dreptul societatii publice de transport local de a solicita penalitati de intirziere s-a prescris dupa sase luni de la data achitarii sumei asupra careia partile convenisera. Mai mult decit atit, ei nu recunosc nici macar legalitatea contractului de prestari servicii incheiat intre cele doua societati, pe motiv ca nu ar fi semnat de reprezentantul SC Drumuri si Poduri. Directorul SC Transurb, Genica Totolici, ne-a declarat ca explicatiile celor de la SC Drumuri si Poduri nu stau in picioare. "Contractul de prestari servicii a fost incheiat inainte de sosirea mea la Transurb. Din cite am vazut eu, SC Drumuri si Poduri si-a achitat datoria fata de noi, dar cu intirziere. Prin urmare, le-am perceput penalitati, iar refuzul lor de-a le plati nu se justifica. Nu exclud posibilitatea sa ajungem chiar pina la executare silita daca instanta de judecata ne va incuviinta somatia de plata", afirma directorul SC Transurb. Instanta de judecata se va pronunta in acest caz in cursul lunii urmatoare.