Desi nu are in atributii sa execute silit agentii economici cu datorii la stat, Garda Financiara a declansat anul acesta controale in forta la firmele cu restante. Cu toate ca pare un razboi psihologic impotriva datornicilor, comisarii se jura ca nu merg „la intimidare“, ci spun ca ajung „pe firul banilor“, dupa care informeaza Fiscul despre ce au descoperit.

În lupta acerba de recuperare a creantelor bugetare, institutiile subordonate Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) recurg la metode noi de a-i convinge pe datornici sa-si plateasca impozitele restante. Garda Financiara Dolj calca de doua luni pe la sediile firmelor datornice, pentru a vedea din ce cauza nu si-au achitat impozitele catre Fisc. Comisarul-sef al Garzii Financiare Dolj, Dragos Ursulescu, spune ca „verificarile nu au rolul de a intimida agentii economici cu datorii, ci vrem sa mergem pe firul banilor: daca a avut bani, de ce nu si-a platit impozitele, daca a facut alte plati in locul impozitelor. Multe firme prefera sa-si achite clientii sau furnizorii decat sa dea banii la stat. Noi nu-i strangem cu usa, pentru ca nu avem atributii de executare silita, dar informam Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj si ei trec la executari“. Ursulescu a motivat ca ANAF a luat decizia ca Garda sa mearga in control la datornici din cauza ca toate controalele importante ale Fiscului trebuie anuntate in prealabil, pe cand comisarii Garzii Financiare au drept de control inopinat.

La vanat de datornici

„ANAF vrea sa descopere evaziunea fiscala prin nedeclararea impozitelor reale. Dar am intalnit si agenti economici care nu sunt evazionisti, ci doar incalca legea prin neplata la timp a impozitelor si contributiilor catre stat“, a declarat pentru GdS comisarul-sef citat. Garda afla in timpul controalelor inopinate ca firma verificata nu a facut evaziune fiscala, ci doar nu si-a platit la timp impozitele. Altfel spus, societatea si-a depus declaratiile la Fisc (deci si-a declarat impozitele), dar nu si-a achitat obligatiile. Controlul Garzii este mai mult psihologic, pentru a-i convinge pe patroni sa-si achite datoriile. Asa se face ca, dupa ce sunt „calcate“ de comisari, firmele respective merg la Fisc de bunavoie sa isi achite impozitele.
„Nu aplicam amenzi pentru ca nu si-au achitat ei impozitele, ci doar le spunem pentru ce am venit acolo, iar unii inteleg si merg de bunavoie sa isi achite darile. Verificam ce au facut cu banii (daca au disponibilitati, daca au creante de recuperat, daca au bunuri pe care sa puna Finantele sechestru etc.). Garda vrea sa vada daca societatile au declarat corect impozitele si ce posibilitati de recuperare a creantelor exista la firmele respective“, a spus Dragos Ursulescu. „Nu avem o situatie cu incasarile catre buget care s-au datorat verificarilor prealabile ale Garzii. Ei mai mult fac unele constatari si ni le trimit noua pentru controalele de fond. Garda doar ne ajuta pe noi, nu face controale de fond la datornici“, a precizat si directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. Dupa calculele Garzii, pe luna ianuarie s-ar fi incasat 11,5 milioane de lei de catre Fisc, reprezentand creante bugetare platite de agentii economici dupa verificarile facute de comisarii Garzii Financiare.