In judetul Galati sunt in curs de derulare proiecte pe SAPARD in valoare de 2,3 milioane de euro, dar unul dintre ele s-a dus pe apa Sambetei ca rezultat al scandalului iscat recent pe tema deficientelor constatate la sistemul de management si control al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Autoritatile responsabile de implementarea SAPARD-ului comunitar, pentru ca exista si unul romanesc, au anuntat ca au finalizat un plan de actiune pentru remedierea problemelor semnalate de Comisia Europeana. Este vorba de prevenirea efectuarii platilor de doua ori, organizarea de controale sau separarea atributiilor. Practic, ni s-a recomandat sa nu mai solicitam decontarea cheltuielilor facute prin programul SAPARD, iar o eventuala reluare a platilor va fi luata in considerare numai dupa ce Bucurestiul demonstreaza ca planul de actiune este implementat adecvat, iar o autoritate de audit confirma acest lucru. Autoritatea in cauza este Fondul National din cadrul Ministerului Finantelor, care este autorizat sa transmita evaluari si raportari catre Directia Generala pentru Agricultura din cadrul Comisiei pentru Agricultura. Angajatii structurii nu au apucat inca sa faca evaluari, dar la Galati un proiect de circa 300.000 de euro s-a pierdut.

S-au inecat la mal

Teoretic, proiectul care implica realizarea unor ferme de porci in localitatile Grivita, Smardan si Frumusita ar mai avea sanse sa primeasca finantarea europeana, dar practic ele tind catre zero. "Trebuie ca pana la sfarsitul lunii sa finalizeze investitia si sa perfecteze si toata documentatia, ceea ce e greu de crezut ca se va intampla. Se vor realiza celelalte doua ferme de porci, care sunt finantate pe SAPARD-ul romanesc. Daca nu s-ar fi ivit aceasta situatie cu sistarea platilor, cred ca s-ar fi putut obtine o amanare pentru a permite beneficiarului sa termine lucrarea", ne-a declarat directorul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) Galati, Victor Honciu. Conducerea centrala a APDRP sustine ca a pus la punct un plan de actiuni pentru dezvoltarea resurselor umane si a realizat o analiza de risc a proiectelor SAPARD, reverificand totodata si proiectele cuprinse in esantioanele de verificare. Planul de actiune include masuri pentru ca toate verificarile pe teren sa fie facute in timp util si pe baza standardelor cerute. Au fost realizate chiar si liste suplimentare de verificare pe teren care includ elemente specifice pentru diferitele tipuri de investitii. Ramane de vazut totusi daca si autoritatea din Ministerul Finantelor va fi de aceeasi parere.