Bombardati de scumpiri, botosanenii cu pensii pe caz de boala au plecat ieri distrusi de la spital. Veniti de la zeci de kilometri distanta, din localitati ca Manoleasa sau Santa Mare, au trebuit sa faca drum intors cand au auzit ca trebuie sa scoata din buzunar fie 518 lei pentru o internare de zi, fie 1.555 de lei pentru una continua, desi acestea sunt solicitate de comisia de expertiza. "Sunt batrani veniti de la mama naibii pentru ca au nevoie de aceste investigatii. Nimeni nu se gandeste ca nu au de unde sa scoata acei bani din buzunar. Ma intreba o batrana cu lacrimi in ochi ce sa faca. Nici eu nu stiu", a spus un medic din cadrul Spitalului Judetean, care a intors ieri aproape 10 astfel de internari, pentru simplul fapt ca pacientii nu dispun de sumele cerute.
Decizia primita de conducerea unitatii de la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) a fost anuntata ieri tuturor sefilor de sectie din spital. "Hotararea nu a fost luata nici de mine, nici de consiliul director, nici de nimeni. Este o lege, 95 din 2006, care mentioneaza clar ca investigatiile pentru pacientii trimisi pentru expertizarea starii de sanatate nu sunt suportate de Fondul National Unic de Sanatate, chiar daca persoana este platitoare de asigurari de sanatate. Eu respect legea. Tariful a fost stabilit de Casa de Sanatate", a precizat Ovidiu Mimor, managerul Spitalului Judetean. Oficialul spune ca mii de astfel de cazuri ajung anual la spital, unitatea sanitara pierzand sute de mii de lei noi prin faptul ca banii nu sunt decontati de la CAS.
Mai mult, circulara ameninta cu verificarea biletelor de iesire din Spitalul Judetean si imputarea banilor pentru cazurile neraportate medicilor curanti.

"Bani nu am, risc sa pierd si pensia"

Bolnavii ajunsi ieri la spital au plecat fara a reusi sa se lamureasca dupa aflarea vestii. O parte dintre ei sunt trimisi la investigatii chiar si de doua ori pe an, astfel ca este posibil ca sumele pe care le totalizeaza din pensii sa acopere doar costurile internarilor. "Mai bine sa ne spuna ca ne vor morti, si gata. Cum sa platesc atatia bani, cand eu pensia asta abia o dramuiesc de la o luna la alta? Acum ce sa fac, bani nu am sa ma internez si risc sa pierd si pensia", a spus o femeie programata ieri la internare. Conducerea Spitalului Judetean este de parere ca expertizarea ar trebui achitata de cei care solicita aceste expertizari. "Parerea mea este ca taxele ar trebui platite de Ministerul Muncii, pentru ca cei din comisiile lor solicita aceste expertize. Oricum ar fi, aceste taxe trebuie platite de acum", a mai spus Ovidiu Mimor.

Hotarare necunoscuta la Casa de Pensii

Decizia a starnit uimire si la Casa Judeteana de Pensie (CJP), institutie unde nu ajunsese niciun act oficial privind punerea la plata a asistatilor. "Nu cred asa ceva. Va trebui sa purtam imediat o discutie la nivel institutional cu cei de la Casa de Sanatate, pentru ca in mod normal acesti oameni au asigurare de sanatate. Trebuie sa vedem care este temeiul legal pentru o astfel de decizie, dar nu este deloc normal sa se intample asa ceva", a mentionat Catalin Dupir, purtator de cuvant in cadrul CJP, care a aflat de la reporterii "Monitorul" despre schimbarile de la Spitalul Judetean.

12.000 de botosaneni au pensii de invaliditate

Potrivit legii, pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale la intervale de sase-12 luni. Dupa fiecare control, medicul expert al asigurarilor sociale emite o noua decizie prin care se stabileste mentinerea in gradul de invaliditate, incadrarea in alt grad sau incetarea calitatii de pensionar. Nu sunt supusi revizuirii periodice pensionarii cu invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca, cei care au implinit varsta legala de pensionare sau au mai putin de cinci ani pana la varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare.
In judetul Botosani, in iunie au fost achitate 12.178 de pensii pe caz de boala.