Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a constatat, pentru activitatea de anul trecut, abateri fata de legislatia in vigoare, mai mult sau mai putin grave, in timpul celor 20 de operatiuni de control efectuate in cursul anului trecut la societati de asigurare. Si in cazul brokerilor de asigurari s-au constatat abateri, 48 dintre cei circa 300 care se regasesc pe piata fiind sanctionati cu amenzi, avertismente sau chiar cu retragerea autorizatiei de functionare in unele cazuri. Dar, in acelasi timp, CSA a trebuit sa solutioneze circa 694 de reclamatii la adresa unor companii sau brokeri de asigurari si 128 de solicitari de informatii, in special pe segmentul RCA. CSA a constatat ca in jur de 402 dintre reclamatii erau justificate si au fost solutionate in favoarea petitionarului.
In categoria asigurarilor de viata, dintre cele 36 de reclamatii, noua au fost solutionate in favoarea reclamantilor, astfel ca societatile de asigurare au fost obligate sa plateasca sumele asigurate si sa recalculeze sumele de rascumparare. Dintre cele sapte cazuri mai speciale cercetate de CSA, cele doua referitoare la societatile din categoria A au fost descoperite si cele mai mari probleme. In cazul Asigurari Global SA, ca urmare a neindeplinirii conditiilor privind marja de solvabilitate, la sfarsitul lunii aprilie CSA a decis retragerea autorizatiei de functionare, dar ulterior, spre sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, s-a revenit asupra acestei decizii, constatandu-se ca societatea a remediat situatia. In cazul cunoscutei societati de asigurare ARDAF SA, la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, CSA a dispus chiar deschiderea procedurii de redresare financiara, publicate in Monitorul Oficial. Practic, in luna august, comisia de control a CSA a descoperit ca ARDAF ajunsese la un coeficient de lichiditate de doar 0,33 in cazul asigurarilor generale, sau ca la sfarsitul primului semestru al anului trecut nu-si acoperea cu activele libere de sarcini obligatiile, iar marja de solvabilitate disponibila pentru asigurari generale era sub limita marjei minime. Drept urmare CSA a solicitat dublarea capitalului social, interzicerea efectuarii oricaror investitii in terenuri si imobile sau efectuarea de plasamente fara instiintarea prealabila a CSA, inventarierea si verificarea dosarelor de daune inregistrate in evidenta societatii, raportarea zilnica catre CSA a tuturor platilor mai mari de 300 de milioane de lei vechi pe operatiune economica sau a platilor partiale, care insumate depaseau suma in cauza pentru un beneficiar. Abia la sfarsitul anului CSA a constatat ca, in urma aplicarii planului in cauza, ARDAF s-a redresat, dispunand inchiderea procedurii.
Cu avertismente au fost sanctionate si alte cinci societati dintre cele din categoria B, printre cele mai cunoscute fiind AVIVA Asigurari de viata, OMNIASIG sau AIG Life, toate avand si capital strain.