Presedintele PSD, Victor Ponta, a adresat o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu, premierului Emil Boc si parlamentarilor PD-L, UDMR si independenti care sustin Executivul, solicitandu-le sa preia si sa aplice planul de masuri propus de PSD.
Ponta arata, in scrisoarea deschisa, ca Romania este intr-o situatie fara precedent si ca trebuie luate rapid decizii pentru ca statul roman sa nu intre in incapacitate de plata.
Liderul PSD afirma, totodata, ca responsabilitatea pentru situatia actuala apartine in principal sefului statului, premierului si parlamentarilor care sustin Guvernul, intrucat ei sunt cei care au avut si au si in prezent toate parghiile de putere din Romania.
"Dumneavoastra, domnule presedinte, ati numit persoanele care sa formeze guverne si care sa dea o directie guvernarii in ultimii 6 ani. Ati acceptat sa prezentati, impreuna cu actualul Guvern, date false privind atat situatia exacta a economiei, cat si perspectivele reale privind datoriile publice. Ati tolerat folosirea banilor imprumutati de la FMI, precum si de la banci intr-o modalitate care, in orice tara normala, ar fi trebuit sa duca la raspunderea politica si juridica a ministrilor responsabili", precizeaza Ponta in scrisoarea deschisa.
El arata ca PSD nu va accepta sa fie solidar cu Traian Basescu in "genocidul social" pe care il promoveaza.
"Nu vom participa la nici o comisie gandita pentru a disipa raspunderea, cata vreme stim ca exista alte solutii. Nu vom accepta sa legitimam o decizie cu care nu suntem de acord, in legatura cu care nu ati consultat pe nimeni si care va produce in Romania un dezastru social de proportii", afirma Ponta.
El afirma, totodata, ca PSD este singurul partid care a dus la bun sfarsit un acord cu FMI si care poate oferi o alternativa la masurile absurde propuse in acest moment si solicita adoptarea a 10 masuri propuse de PSD.
"Avem solutii de iesire din criza si vi le oferim ca sprijin, din partea unui partid din opozitie care intelege sa adopte o atitudine constructiva. Va cerem sa schimbati filosofia fiscala, sa adoptati o abordare diferentiata, atat in ce priveste taxele si impozitele (inclusiv TVA), cat si in ce priveste reducerile de salarii si pensii. Vom propune un nou pachet de masuri de relansare economica si de protectie sociala a celor cel mai dur loviti de criza. Si, pana atunci, va solicitam adoptarea urmatoarelor 10 masuri simple, clare, rapide, de colectare mai buna a taxelor si de valorificare a fondurilor europene, care sunt la dispozitia Romaniei", arata Ponta in scrisoarea deschisa.
In textul scrisorii deschise sunt cuprinse si cele 10 masuri propuse de PSD, dupa cum urmeaza:
1. Profesionalizarea aparatului de colectare a taxelor, astfel incat acesta sa colecteze bani pentru stat, nu pentru partid.
2. Directionarea colectarii spre domeniile unde este marea evaziune.
3. Depolitizarea reala a administratiei.
4. Acordarea de fonduri publice pe prioritati reale, nu pe criterii politice.
5. Reducerea garantiilor cerute companiilor la contractele publice.
6. Oprirea jafului "baietilor destepti" din energie.
7. Scurtarea perioadei de evaluare a dosarelor pe fonduri europene.
8. Pornirea rapida a tuturor programelor europene.
9. Acordarea, din nou, a facilitatilor pentru investitorii care vin in Romania sa creeze locuri de munca.
10. Reluarea subventionarii agriculturii.
Ponta precizeaza, in textul scrisorii deschise, ca PSD s-ar bucura ca aceste propuneri sa fie preluate si aplicate, mentionand ca in acest sens inteleg social-democratii efortul comun depus pentru iesirea din criza.
"Acestea sunt 10 masuri simple, care pot imbunatati situatia actuala. Nu e insa usor sa fie aplicate. E nevoie ca dumneavoastra, domnule Presedinte, domnule Prim-ministru si domnilor parlamentari, sa ganditi fiecare masura nu ca fiind in avantajul dvs. si al PD-L, ci pentru Romania. Ne-am bucura ca aceste idei sa fie preluate si aplicate de maine. Nu trebuie sa le tinem ascunse pentru cand venim noi la putere. Asa intelegem efortul comun pe care trebuie sa il depunem cu totii pentru iesirea din criza", precizeaza Ponta.
El conchide, afirmand ca PSD se va opune in strada si in Parlament masurilor care vor produce si mai multa suferinta pensionarilor, celor cu venituri mici sau a celor fara sanse