Cuantumul salariului minim pe economie pentru anul 2008 va fi stabilit luni, in cadrul sedintei de guvern, a declarat recent ministrul Muncii, Paul Pacuraru. Acesta a mai declarat ca valoarea salariului minim pe economie va fi mai apropiata de propunerea patronatelor, care au avansat suma de 480 de lei, si nu de cea a sindicatelor, care au solicitat suma de 540 de lei.

Potrivit informatiilor pe care le detinem, valoarea salariului minim care ar putea fi aprobata in cadrul sedintei de guvern de luni va fi de 500 de lei. In cazul in care Executivul va stabili cuantumul salariului minim pe anul 2008 la 500 de lei, salariul minim care va fi negociat intre confederatiile sindicale si cele patronale nu va putea fi mai mic decat aceasta suma.

Reamintim ca tratativele purtate in ultimele luni intre reprezentantii sindicatelor si cei ai patronatelor in vederea stabilirii salariului minim pe economie aferent anului 2008 au intrat in impas datorita faptului ca cererea sindicatelor a fost de 540 de lei, iar propunerea avansata de patronate a fost de doar 480 de lei. Din acest motiv confederatiile sindicale reprezentative au declansat, in urma cu o saptamana, conflictul de munca, amenintand ca vor declansa ample actiuni de protest la nivel national, culminand cu greva generala, in cazul in care cererile lor nu vor fi solutionate.

Ramane de vazut care vor fi pasii urmatori facuti de sindicate si cum va evolua conflictul dintre sindicate si patronate, a carui miza o reprezinta stabilirea salariului minim pe economie aferent anului 2008.