Guvernul vrea sa isi acopere deficitul tot pe seama firmelor private. Au avantaj angajatii, pentru ca vor primi mai multi bani in mana, dar angajatorii vor suporta costuri si mai mari cu forta de munca. Radu Soviani spune ca statul impoziteaza "abrupt si pagubos" sectorul privat. GdS a calculat cat vor plati in plus firmele si angajatii la stat (contributii si impozite) dupa majorarea salariului minim.

Premierul Emil Boc a anuntat miercuri ca executivul a majorat salariul minim brut pe tara pentru anul 2011 de la 600 la 670 de lei. Boc a explicat ca "am stabilit salariul de baza minim brut pe tara la valoarea de 670 de lei, care acopera, in fapt, nivelul inflatiei pentru anul 2009 si pentru anul 2010", dar aceasta majorare va aduce, de fapt, venituri mai mari in vistieria statului, pe seama privatului. Desi, aparent, pare o masura in sprijinul angajatilor platiti cu salariul minim, care, intr-adevar, vor primi o suma de bani in plus la salariu, in realitate se pune o presiune fiscala si mai mare pe angajator, in special pe firmele private.

Cresc din nou costurile cu angajatii

Companiile din sectorul privat vor fi nevoite sa plateasca contributii mai mari la stat, pentru salariile angajatilor. In plus, firmele vor achita mai multi bani salariatului. Dar si angajatul va achita contributii mai mari la stat si un impozit mai mare pe venitul din salarii. Patronatele spun ca au strans destul cureaua si ca, daca nu vor avea un nivel acceptabil al afacerilor anul viitor, atunci vor fi nevoite sa faca din nou disponibilizari de personal.
In plus, patronatele spun ca firmele private platesc greselile guvernului. "Pozand in grija pe care o au pentru cei multi, cei de la guvern cresc povara fiscala pentru firmele private. In special pentru firmele private, ca pentru bugetari nu mai conteaza salariul minim, dar noua nu ne primesc actele daca platim un angajat cu mai putin decat salariul minim", a precizat Ioan Vigaru, presedintele Camerei de Comert si Industrie a judetului Dolj. El a mai spus ca, de doi ani, camerele de comert solicita guvernului sa fie acceptate la negocierile actelor normative care se refera la mediul privat.
"Noi, camerele de comert, nu suntem primite la discutii, desi noi cunoastem si suferintele firmelor, si pe cele ale angajatilor. Dar guvernul prefera sa cada la pace doar cu sindicatele", a spus presedintele Ioan Vigaru.
"Noi nu am fost de acord cu majorarea salariului minim, nici macar in Consiliul Economic si Social, de care trebuie sa tina seama guvernul. Suntem ingrijorati pentru ce va fi anul viitor, pentru ca noi nu stim ce venituri vom avea, dar stim ca ne-au crescut impozitele si contributiile catre stat. Firmele si acum abia fac fata costurilor cu salariile angajatilor, dar la anul? Daca vom avea venituri mici la anul, atunci nu avem decat sa disponibilizam. Unele firme nici nu mai au de unde sa disponibilizeze", a spus Valentin Cristea, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinzatorilor Particulari Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Radu Soviani pentru GdS: Este o majorare de fiscalitate!

Intrebat de ce isi acopera statul deficitul bugetar pe seama firmelor private, analistul si, totodata, realizatorul TV Radu Soviani a raspuns pentru GdS: "Pentru ca statul altfel nu stie. Aplica duble standarde, impozitand netransparent, abrupt si pagubos, suplimentar sectorul privat. Miza acestui salariu este, in fapt, plaja de salarii minime din Romania (spre exemplu cei cu studii superioare au 'minim' de doua ori salariul 'minim'). Prin urmare, prin cresterea salariului de la 600 la 670 de lei, un angajat cu studii superioare, pe salariul minim aferent pozitiei sale, va fi impozitat suplimentar pentru 140 de lei (diferenta de la minimul de 1.200 de lei si noul minim de 1.340 de lei). In fapt, este o majorare de fiscalitate!".
Radu Soviani considera ca decizia guvernului de a creste salariul minim va duce la disponibilizari in mediul privat: "Majorarea salariului minim este o tampenie. Salariul minim in Romania nu mai are relevanta, la modul in care este implementat. Va contribui la disponibilizari in masura in care stimulii pentru plata 'la plic' se accentueaza in urma fiecarei majorari de fiscalitate".

Cu cat vor creste contributiile

GdS a calculat ce costuri in plus vor suporta firmele private si angajatii din mediul privat, incepand cu 1 ianuarie 2011. In prezent, la un salariu minim brut de 600 de lei, angajatul incaseaza lunar 461 de lei, iar angajatorul plateste in total 773 de lei, statului si angajatului. Din 2011, la un salariu de 670 de lei, angajatul va primi in mana 510 lei (cu 49 de lei mai mult decat primeste acum), iar angajatorul va achita in total pentru o singura persoana platita cu salariul minim 863 de lei, deci cu 90 de lei mai mult decat anul acesta. De asemenea, la salariul de acum, angajatorul plateste la stat contributii de 173 de lei, iar salariatul achita impozit pe venit de 40 de lei si contributii individuale (sanatate, pensii, somaj) de 139 de lei. Anul viitor, angajatorul va plati la stat contributii de 193 de lei, iar din banii angajatului se vor vira la buget 160 de lei in contul contributiilor la pensii, sanatate si somaj, plus 50 de lei impozit pe venitul din salariu. Aceste sume sunt platite tot de catre firma angajatoare, care pentru un singur muncitor necalificat angajat cu salariul minim trebuie sa achite 863 de lei catre stat si angajatului in mana salariul minim. Deci, pentru un singur om, firmele vor plati lunar in plus 90 de lei la stat. La 100 de angajati, de exemplu, firma va da statului mai mult cu 9.000 de lei pe luna.

Salarii mai mari si pentru cei cu studii superioare

Majorandu-se salariul minim brut pe tara, automat vor incasa mai multi bani la salariu toate categoriile de personal platite cu salariul minim, pentru ca acei coeficienti de ierarhizare a salariilor stabiliti de HG 1.507/2007 si de contractul colectiv de munca la nivel national se aplica in functie de pregatirea profesionala a angajatilor si de specificul postului. Un muncitor necalificat are un coeficient de 1, adica primeste doar salariul minim brut, care va fi 670 de lei, fata de 600 cat este acum. Un muncitor calificat sau un angajat cu studii medii au un coeficient de 1,2, adica vor avea un salariu brut de 804 lei (pe cartea de munca). Si angajatii cu studii superioare platiti cu salariul minim vor incasa mai multi bani anul viitor. Angajatorii nu le pot trece in acte salarii brute mai mici de 1.354 de lei, pentru ca acestora le revine un coeficient de 2, aplicat la salariul minim brut pe tara.
Salariul minim si contributiile actuale si viitoare

I. Salariul minim brut 600 de lei
Contributii salariat: - CAS (pensii) - 63 de lei
- CASS (sanatate) - 33 de lei
- somaj - 3 lei
Impozit pe venitul din salarii: 40 de lei
Contributii angajator: - CAS - 125 de lei
- CASS - 31 de lei
- somaj - 3 lei
- alte contributii - 14 lei
Salariu net: 461 de lei
Total: 773 de lei

II. Salariul minim brut 670 de lei
Contributii salariat: - CAS (pensii) - 70 de lei
- CASS (sanatate) - 37 de lei
- somaj - 3 lei
Impozit pe venitul din salarii: 50 de lei
Contributii angajator: - CAS - 139 de lei
- CASS - 35 de lei
- somaj - 3 lei
- alte contributii - 16 lei
Salariul net: 510 lei
Total: 863 de lei