Salariul mediu nominal net in octombrie a fost cu 0,6% mai mare fata de luna anterioara, crescand la 866 de lei. Cresterea s-a datorat in principal majorarilor din domenii precum silvicultura, administratie si utilitati, potrivit datelor prezentate intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Acelasi avans de 0,6% a adus castigul salarial mediu nominal brut la nivelul de 1.155 de lei. Excluzand influenta inflatiei, cresterea reala a salariilor a fost de 0,5%.
Cele mai mari valori ale salariului net au fost inregistrate in domeniul bancar, respectiv 2.262 de lei, pe cand cele mai mici au fost in activitatile de fabricare a incaltamintei, 536 de lei. Sectoarele care au inregistrat cea mai mare majorare, de 10,6%, au fost silvicultura, exploatarea forestiera si serviciile anexe. Alte domenii, precum administratia publica, fabricarea produselor din tutun, productia si furnizarea energiei, gaze si apa, au inregistrat cresteri cuprinse intre 5 si 10%. Majorari mai mici, cuprinse intre 1% si 5%, au fost in edituri, agricultura, productia de mobilier, fabricarea hartiei, invatamant sau asigurari.
In extractia hidrocarburilor si servicii anexe, salariile au scazut cu 20%, in timp ce in industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari scaderile au fost de 13,2%.
Comparativ cu octombrie 2005, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 16,7%, avansul real fiind de 10,7%. (Simona Necula)