Salariul mediu net al romanilor a crescut cu doi lei in iunie. Potrivit unor date puse la dispozitie ieri de Institutul National de Statistica (INS), salariul mediu net a fost in iunie de 835 de lei, cu 0,2% mai mare decat in luna anterioara. Salariul mediu brut a fost de 1.112 lei.
In iunie, cea mai mare crestere, de 32,3%, a fost consemnata in industria de echipamente pentru radio, televiziune si telecomunicatii, unde castigul net a fost de 1.606 lei, arata datele INS.
Majorari de peste 5% au mai avut loc in silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, extractia hidrocarburilor si servicii anexe, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, activitati de posta si curierat.
Cresterile castigului salarial mediu net s-au situat intre 2% si 5% in activitati cum ar fi fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de imbracaminte, industria mijloacelor de transport rutier, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, transporturi terestre, transporturi pe apa, transporturi aeriene, informatica si cercetare-dezvoltare, administratie publica. INS explica aceste cresteri prin realizarea unei productii mai mari si prin plata unor prime lunare sau din profitul net.
Cea mai semnificativa scadere a avut loc in sectorul intermedierilor financiare, unde castigul net s-a diminuat cu 18,6%, la 2.641 lei. De asemenea, salariu net s-a redus cu 9,4% in industria metalurgica, la 1.066 lei. (M.C.I.)