Reprezentantii sindicatelor si ai patronatelor importante din industria metalurgica au finalizat luni negocierea CCM pe anul 2005-2006 pe aceasta ramura, ale carui prevederi au intrat in vigoare la 1 septembrie 2005.



Cea mai discutata prevedere la negocieri a fost cea privitoare la stabilirea valorii salariului minim brut pe metalurgie, care era de 4,2 milioane de lei vechi. Potrivit vicepresedintelui Federatiei Sindicale a Siderurgistilor (FSS), Emil Mihaila, incepind cu 1 septembrie cuantumul salariului minim brut este de 4,55 milioane de lei vechi, care va trebui aplicat la nivelul tuturor unitatilor din metalurgie.

"In urma negocierilor care au avut loc intre reprezentantii sindicatelor si ai patronatelor reprezentative, s-a stabilit dublarea valorii primelor acordate salariatilor cu diferite ocazii, cum ar fi prima de concediu, prima cu ocazia zilei de nastere sau a diferitelor zile festive. Astfel, cuantumul primelor va fi de un milion de lei vechi", ne-a declarat vicepresedintele FSS, Emil Mihaila.

De asemenea, reprezentantii celor doua parti au convenit ca anul viitor negocierea CCM sa inceapa cu doua luni mai devreme, tinind cont de faptul ca se va negocia si Contractul Colectiv de Munca la nivel national.

"Multumiti nu putem fi niciodata, decit daca vom intra in Uniunea Europeana si vom avea salarii ca ale lor. Pe noi nu ne afecteaza noua valoare a salariului minim brut pe metalurgie, deoarece salariul minim brut la nivelul Mittal Steel Galati este mai mare decit 4,55 milioane de lei vechi", a adaugat vicepresedintele FSS, Emil Mihaila. Noile prevederi ale CCM-ului pe ramura metalurgica, care sint valabile de la 1 septembrie, vor deveni litera de lege si in alte unitati economice galatene, care-si desfasoara activitatea in domeniul metalurgic. Astfel, valoarea primelor si noul salariul minim brut vor trebui puse in practica si la nivelul unor firme cum ar fi Galfinband, Elnav, Trefo, Profiland, Intfor.