Cresterea cu 50% a salariilor profesorilor este considerata absurda de mediul de afaceri. Patronii nu le pot majora salariile intelectualilor angajati în ritmul în care le-au crescut cadrelor didactice în prag electoral. Un inginer munceste minimum opt ore pe zi, un dascal - patru ore.  Legea adoptata marti de parlamentari, referitoare la majorarea salariilor profesorilor cu 50%, creeaza discrepante în rândul angajatilor din mediul privat. La aceeasi pregatire profesionala, ei au salarii mai mici decât unii profesori, desi muncesc mai mult decât acestia. Firmele, mai ales cele din categoria IMM-urilor, sustin ca nu îsi permit sa majoreze peste noapte salariile personalului TESA cu studii superioare, asa cum a facut-o statul cu veniturile cadrelor didactice. "Prin aceasta masura introdusa de parlament, de crestere exorbitanta a salariilor dascalilor, se creeaza turbulente în mediul de afaceri, pentru ca toti angajatii cu studii superioare se vor gândi ca ei lucreaza mai mult decât profesorii, dar sunt remunerati mai prost, iar mediul privat nu îsi permite sa majoreze cu 50% salariile", a precizat Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Întreprinzatorilor Particulari Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR). Acesta a mai spus ca, daca firmele mari îsi permit sa le creasca salariile lucratorilor cu studii superioare la limite rezonabile, întreprinzatorii mici si mijlocii nu au aceasta putere economica. Pur si simplu, într-o societate privata nu exista ratiuni economice pentru o majorare cu 50% a fondului de salarii într-un singur an, decât în cazuri exceptionale. "Patronul nu are alternativa. Ca sa-i faca unui inginer - care munceste din greu si produce - un salariu de 24 de milioane (lei vechi - n.r.) înseamna sa mai plateasca la stat impozite si contributii de înca 16 milioane (lei vechi - n.r.). Deci, pentru un singur om îi trebuie 40 de milioane lunar. De unde? Vânzarile firmelor private nu s-au dublat ca sa îsi permita asa ceva. Îmi asigura mie statul român vânzari duble ca sa concureze salariile inginerilor cu cele ale profesorilor? Este foarte mult pe spinarea întreprinzatorilor", a spus vicepresedintele CNIPMMR.  
Intelectualii vor salta grila de salarii Reprezentantii mediului local de afaceri sustin ca majorarea salariilor profesorilor s-a facut "în batjocura" fata de cei care lucreaza la firme private. Aceste aspecte vor crea probleme patronilor, care vor fi nevoiti sa ridice salariile personalului cu studii superioare. "Vom avea mari discutii în firme, pentru ca profesorii sunt platiti de la stat, dar intelectualii nostri lucreaza la privat. Inginerii si economistii ne vor zice: si noi avem scoala si muncim minimum opt ore pe zi, iar profesorii patru-cinci ore. De ce ei au salarii mari si noi nu?", a precizat un patron din Craiova.  
Leafa "electorala" de bugetar În mediul privat, salariile cresc în functie de productivitate, de eficienta, mai ales de performantele individuale, daca vorbim de cei cu studii superioare. La bugetari, ele cresc la gramada, indiferent daca esti bun sau nu în munca. Un profesor, de exemplu, munceste efectiv patru-cinci ore pe zi. În cazuri rare, sase ore. În mediul privat, de la opt ore în sus. Un cadru didactic are trei luni vacanta pe an (vacanta de vara) si alte câteva iarna si primavara si mai este si platit pentru asta. La firme, angajatii au concedii de 22 de zile lucratoare pe an, daca le primesc si pe acelea. Platiti din banul public, multi dintre profesorii cu vechime ajung sa ia acum, dupa marirea "electorala", în medie, salarii de 2.000 de lei pe luna. Acum, remuneratiile cadrelor didactice sunt considerate acceptabile în aceasta bransa. "Un profesor cu vechime de pâna la zece ani, care primea pâna la 1 octombrie 1.200 de lei în mâna, de acum va lua 1.800 de lei, fara sporuri. Norma unui dascal este de 18-20 de ore pe saptamâna, dar este falsa ideea ca ei lucreaza doar patru ore pe zi. Profesorii trebuie si sa se pregateasca pentru a doua zi, mai corecteaza si lucrarile acasa, cei care au dirigentie fac si orele respective. Nu este posibil ca o persoana la 40 de ani, care este cadru didactic, sa traiasca din pensia parintelui, pentru ca are salariul de 1.100-1.200 de lei. Poate ca are si el un copil sau doi de întretinut. Cum sa-i faca fata?", a afirmat prim-vicepresedintele Sindicatului din Învatamântul Preuniversitar Dolj, Constantin Lungulescu. Liderul sindical a precizat ca multe cadre didactice au si sporuri, dar "acestea nu sunt foarte mari": spor de dirigentie - 10% din salariu, spor de rural, pentru cei care fac naveta si care este de 5-12% din salariul de încadrare, în functie de distanta. Partea buna a lucrurilor este ca, daca legea va fi promulgata de presedintele Traian Basescu si majorarile salariale chiar vor avea loc, atunci tot mai multi oameni bine pregatiti vor fi atrasi catre învatamânt si putem spera ca va creste calitatea educatiei din România.  
Universitari cu 3.000 de euro pe luna Pentru cadrele universitare, daca se aplica majorarea salariala de 52%, cum este adoptata în lege, atunci salariile acestora ar putea atinge sume colosale. Pentru a pastra proportiile, am luat în calcul salariul actual al unui cadru universitar tot cu zece ani vechime. "Acestia câstiga, în medie, 3.000 de lei, cu sporuri si cu doctorat. Dupa majorare ar însemna sa câstige 5.500-5.600. Norma unui profesor universitar este de opt ore pe saptamâna, dar poate sa mai aiba ore de cercetare, de doctorat", a spus presedintele Sindicatului Alma Mater din Universitatea din Craiova, Romulus Mocanu. Dar cei mai multi profesori universitari din Banie au vechimi mai mari de zece ani si titluri de doctori. Multi ajung sa încaseze lunar de la Universitate salarii
de-a dreptul uriase, care bat de departe renumeratiile managerilor de unitati private din Craiova. De multe ori, acestea ajung la 3.000 de euro pe luna, adica peste 10.000 de lei. Liderul sindical Mocanu confirma ca "exista asemenea salarii", dar numai pentru unii: "Pot fi profesori universitari în Craiova care sa ia peste 10.000 de lei pe luna, dar au doua catedre si o indemnizatie de conducere ca sef de catedra. Daca li se maresc salariile cu 52%, faceti dumneavoastra calculele! Nu stim daca vor exista bani pentru aceste cresteri salariale". 
Dascalul câstiga dublu fata de un inginer GdS a efectuat un calcul comparativ între salariul majorat al unui profesor, raportat la numarul de ore lucrate, si cel al altui intelectual. Rezultatul arata ca dascalul din învatamântul preuniversitar este platit dublu pe fiecare ora lucrata, fata de un inginer, de exemplu. La un venit lunar de 1.800 de lei, cu 20 de ore muncite pe saptamâna (deci 80 pe luna) înseamna ca un profesor câstiga 22,5 lei pe ora. La acelasi venit net de 1.800 de lei, un inginer lucreaza, în medie, 170 de ore pe luna, deci câstiga 10,58 lei pe ora. Daca luam în calcul si norma unui profesor universitar de opt ore pe saptamâna, deci 32 de ore pe luna, sa zicem ca este platit tot cu 1.800 de lei net (desi este o raritate, întâlnita poate doar la lectori), înseamna ca el câstiga pe ora 56,25 lei. Adica de cinci ori mai mult decât un inginer platit la fel lunar.