Cistigul salarial mediu brut in luna februarie a fost de 8.748.696 lei, mai mic cu 8% fata de luna ianuarie, iar cel mediu net a fost de 6.740.914 lei, mai mic cu 6,8% raportat la aceeasi luna, informeaza Institutul National de Statistica, intr-un comunicat remis, ieri. Scaderea cistigului salarial s-a inregistrat, in principal, ca urmare a acordarii in luna ianuarie a premiului anual (al 13-lea salariu) in sectorul bugetar (administratie publica, invatamint, sanatate). O alta cauza este atribuirea primelor, in ianuarie 2005, in agricultura, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea si tratarea combustibililor nucleari, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, activitati auxiliare de transport, activitati ale agentiilor de turism, eliminarea deseurilor si apelor uzate.
La acest rezultat statistic a contribuit si realizarea de productii mai scazute determinate de numarul mai mic de zile lucratoare din luna februarie in activitati precum minerit, fabricarea articolelor de imbracaminte, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn, edituri, poligrafie si reproducerea pe suporti a inregistrarilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, productia de mobilier, activitatile din hoteluri si restaurante, transporturi terestre.
Conform INS, in februarie s-au inregistrat, comparativ cu ianuarie, in unele domenii cresteri ale cistigului salarial mediu net, datorita primelor mai mari acordate in luna februarie in activitati precum fabricarea produselor din tutun, posta si telecomunicatii, intermedieri financiare. O alta cauza este negocierea de salarii in transporturi aeriene, dar si realizarea unei productii mai mari in activitati precum tabacirea si finisarea pieilor, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice.

Cele mai mari salarii in sectorul financiar

Fata de luna ianuarie, in februarie 2005, cea mai mare crestere a cistigului salarial mediu net, de 27,8%, a fost inregistrata la fabricarea produselor din tutun, unde venitul brut mediu a fost de 25.519.062 lei, iar cel net de 18.806.607 lei, se arata intr-un comunicat al INS. Cele mai mari cistiguri salariale, brute si nete, le-au avut, si in februarie, angajatii din sectorul intermedierilor financiare, 29.259.349 lei (in crestere cu 15,2%), respectiv 21.798.771 lei(in crestere cu 17,3%). Salariatii din transporturile aeriene au beneficiat de un cistig mediu brut de 18.430.118 lei (in crestere, fata de ianuarie, cu 4,6%), in timp ce la cistigul mediu net cresterea de 5,4% a insemnat un salariu de 13.548.321 lei. Cistigul salarial mediu brut in luna februarie a fost de 8.748.696 lei, mai mic cu 8% fata de luna ianuarie, iar cel mediu net a fost de 6.740.914 lei, mai mic cu 6,8% raportat la aceeasi luna, se arata in datele INS.
Lucratorii din sectorul hotelariei si restaurantelor continua si in februarie sa inregistreze cele mai mici cistiguri salariale medii brute (5.614.188) si nete (4.438.347 lei).