Cheltuielile pentru consumul alimentar au reprezentat, in 2004, 40,6% din totalul cheltuielilor lunare pe gospodarie, valoarea lunara fiind de 2,3 milioane lei vechi potrivit datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).
Ponderea cheltuielilor pentru cumpararea de produse alimentare (inclusiv cheltuieli in unitati de alimentatie publica), in totalul cheltuielilor de consum alimentar, a crescut fata de anul precedent de la 60,3% in 2003 la 63,5% in 2004). Cheltuielile pentru cumpararea de produse alimentare si bauturi alcoolice insumeaza in medie 874.000 lei lunar pentru o persoana, cu 26,7% mai mult decit anul precedent. Cel mai mult se cheltuie in gospodariile de patroni, in gospodariile din mediul urban si in cele din regiune Bucuresti Ilfov, iar cel mai putin in gospodariile de agricultori, in gospodariile din mediul rural si in cele din regiunea Sud-Vest Oltenia.
Piinea si produsele de franzelarie absorb in medie pe tara circa 20% din totalul cheltuielilor banesti pentru cumpararea de alimente si bauturi alcoolice, urmate de carne si preparate din carne care absorb 27,9% si legume si conserve din legume - 6,9%. Pe ansamblul gospodariilor, cantitatile cumparate au prezentat cresteri fata de 2003, exceptind carnea proaspata.

Servicii de un sfert din venituri

Cheltuielile pentru plata serviciilor pentru o gospodarie romaneasca au reprezentat, in 2004, 22,8% din totalul cheltuielilor lunare de consum, fata de de 22,2%, in 2003. Pe ansamblu, cheltuielile pentru plata serviciilor insumeaza in medie 1,7 milioane lei vechi. Cheltuielile legate de locuinta (chirie, energie electrica si termica, gaze naturale, apa, canal, salubritate si servicii comunale) detin o pondere de 50,2% (fata de 54,3% in 2003), urmate de serviciile de telefonie cu o pondere de 19,7% (fata de 17,7% in 2003), cheltuieli pentru serviciile de transport cu 8,3% (fata de 8% in 2003). Cheltuielile pentru abonamentul radio TV reprezinta 6% din totalul cheltuielilor, serviciile de sanatate -3,5%, iar cele de educatie - 3,9%.
Nivelul mediu cel mai inalt al cheltuielilor pentru plata serviciilor s-a inregistrat in 2004 in gospodariile de patroni, iar cel mai scazut in cele de agricultori. Gospodariile de patroni cheltuie in medie lunar de 7,6 ori mai mult decit cele de agricultori, de patru ori mai mult decit in cele de pensionari si de doua ori mai mult decit cele de salariati.