Angajatii Petrom din august 2003 pana in prezent vor putea cumpara actiuni din pachetul de 8% destinat salariatilor la privatizare in mod direct, dreptul de proprietate nefiind transmisibil, potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.
Potrivit legii de aprobare a Ordonantei de Guvern 55/2003 privind privatizarea Petrom, care a intrat in vigoare la 26 august 2003, un pachet de 8% din actiunile companiei va fi vandut salariatilor la acelasi pret la care titlurile au fost transferate grupului austriac OMV, reprezentand echivalentul in lei a 0,0525 euro/actiune.
La acest pret, salariatii ar urma sa plateasca circa 235 de milioane de euro, iar valoarea de piata a pachetului de actiuni este, conform cotatiilor de la Bursa de Valori Bucuresti, de circa 800 de milioane de euro, adica aproape de patru ori mai mare.
Numarul de titluri oferit la vanzare de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va fi 4.480.040.486 de actiuni si reprezinta 7,99% din capitalul social al Petrom.
Vanzarea pachetului de 8% din actiuni se va realiza prin intermediul unui agent de privatizare, care va fi selectat de catre AVAS.
Salariatii Petrom vor avea la dispozitie 60 de zile lucratoare, de la data anuntata de agentul de privatizare, pentru a depune documentele necesare cumpararii de actiuni. (M.C.I.)