Actiunile reprezentand 7,99% din totalul titlurilor SNP Petrom vor fi vandute direct catre salariatii companiei la un pret de 0,2158 lei/actiune, acelasi platit de OMV, potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei si Comertului (MEC).
Trebuie spus ca actiunile Petrom au inchis sedinta bursiera de ieri la o cotatie de 0,5250 lei/actiune. Aceasta inseamna ca o actiune Petrom care va fi distribuita gratuit unui fost salariat reprezinta ca valoare mai putin de jumatate decat o actiune Petrom tranzactionata la Bursa.
Aceasta diferenta, coroborata cu faptul ca salariatii care vor intra in posesia actiunilor nu sunt nici pe departe niste "cunoscatori" ai pietei de capital, va conduce cu siguranta la specularea, in adevaratul sens al cuvantului, de catre "rechinii" pietei bursiere a acestor actiuni.
Potrivit actului normativ propus de MEC, actiunile vor fi vandute direct catre orice persoana care are sau a avut calitatea de salariat al Petrom in orice moment in perioada cuprinsa intre data infiintarii SNP (1997) si data transferului dreptului de proprietate (14 decembrie 2004) conform contractului de privatizare incheiat cu investitorul strategic OMV.
Dreptul persoanelor indreptatite de a achizitiona actiuni nu este transmisibil pe calea mostenirii legale, testamentare sau in alt mod.
Vanzarea se va realiza la acelasi pret cu care actiunile emise de Petrom au fost vandute catre investitorul strategic, reprezentand echivalentul in lei a 0,0525 euro conform hotararii AGEA a SNP Petrom din 14 septembrie 2004, respectiv 0,2158 lei (RON)/actiune. Pachetul destinat salariatilor si scos la vanzare de MEC prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie este de 4.480.040.486 de actiuni nominative dematerializate si reprezinta 7,99% din capitalul social al companiei.
Determinarea numarului de actiuni oferite spre vanzare catre fiecare persoana indreptatita va fi realizata prin impartirea numarului de actiuni la numarul de salariati beneficiari. (Mugur Cosmin)