Patru din zece romani nu-si primesc salariul integral pe carnetul de munca. Cei mai multi sunt platiti pe contracte de cesiune de drepturi de autor, insa nu stiu ca vor avea pensii mai mici decat cei platiti cu aceleasi salarii pe carnetul de munca.
Doar 59% dintre angajatii de la stat si din privat sustin ca isi primesc integral salariul pe carnetul de munca, arata un sondaj facut de Best Jobs in perioada 21-25 august, in randul a 2.094 persoane. Economistii spun ca cele mai profitabile metode de retribuire a angajatilor sunt drepturile de autor, plata prin intermediul microintreprinderilor, facturarea serviciului prestat pe persoana fizica autorizata si plata "la plic".
Specialistul pe probleme fiscale Gabriel Biris a declarat ca modalitatea cea mai raspandita de plata a angajatilor care nu isi primesc integral salariul pe carnetul de munca este cea prin intermediul drepturilor de autor. Aceasta modalitate de plata a angajatilor reduce cheltuielile salariale ale firmei cu aproape 30%.
Pentru un salariat cu carnet de munca, firma plateste la stat contributii de 42,25%, plus impozitul pe venit de 16%, iar pentru unul angajat cu contract pe drepturi de autor, impozitul este de doar 10%, datorita deducerilor.
Pe locul doi in topul muncii la gri in Romania se situeaza plata prin intermediul microintreprinderilor. Firmele folosesc aceasta modalitate de plata a salariilor pentru a evita sau a diminua contributiile la asigurarile sociale pe care ar trebui sa le achite la bugetul statului. La aceste firme, exista "colaboratori" care nu mai sunt trecuti pe statul de plata, ci isi infiinteaza microintreprinderi, prin intermediul carora isi incaseaza salariile. In acest caz, firma nu mai plateste nicio contributie la bugetul de stat.
Gabriel Biris sustine ca anul trecut erau inregistrate in Romania aproape 100.000 de microintreprinderi cu un singur angajat, al caror profit insumat depasea 5 miliarde de euro. Numarul celor care apeleaza la aceasta modalitate de salarizare a scazut, insa, in ultimul timp, din cauza cresterii fiscalitatii si a faptului ca banii pot fi recuperati doar o singura data de an, sub forma de dividente.
"Acceptand aceste modalitati de plata a salariilor, statul incurajeaza munca la gri si pierde anual miliarde de lei, bani care ar trebui sa ajunga la bugetul de asigurari de sanatate si la bugetul de pensii. Multi dintre cei care lucreaza pe drepturi de autor nu stiu ca vor avea pensii mai mici decat cei platiti cu aceleasi salarii pe carnetul de munca", a explicat Biris.