Incepand de luna aceasta, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita in conditiile legii, se prelungeste cu trei luni. Somerii vor primi indemnizatie pentru o perioada de pana la 15 luni.
"Potrivit legislatiei in vigoare, prelungirea se aplica atat somerilor care sunt in plata la 25 martie (prelungirea nu se acorda retroactiv), cat si celor care intra in plata pana la 31 decembrie 2009", a declarat Alina Ghercioiu, purtatoarea de cuvant a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj.
Inainte de 25 martie, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj varia intre sase si 12 luni, in functie de stagiul de cotizare al beneficiarului.
"Pana acum, indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza: sase luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an si absolventi; noua luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani; 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de zece ani", a precizat Alina Ghercioiu.

In februarie, numarul somerilor a crescut considerabil

In judetul Dolj, la sfarsitul lunii februarie 2009, rata somajului a fost de 9,1% (corespunzatoare unui numar de 26.272 de someri), inregistrand un trend crescator fata de luna ianuarie 2009, cand a fost de 8,6% (corespunzatoare unui numar de 24.788 de someri).
"In luna februarie, se constata o crestere a numarului de someri indemnizati cu 968 de persoane (de la 6.918 la 7.886 de persoane). Majorarea se datoreaza faptului ca, pe fondul crizei economice, tot mai multi agenti economici isi restrang activitatea", a explicat Alina Ghercioiu.
Numai luna trecuta, trei agenti economici (din domenii precum comert, constructii, confectii) au anuntat AJOFM Dolj ca au disponibilizat 149 de persoane. "Majoritatea somerilor provin de la firmele mai mici care si-au restrans activitatea si au disponibilizat o parte din personal, dar care nu au avut obligatia de a notifica AJOFM intrucat nu se putea vorbi de concediere colectiva", a adaugat Ghercioiu.
Somerii din Dolj, in februarie 2009
Pe puncte de lucru, situatia somerilor in luna februarie se prezinta astfel:
Craiova - 12.563 de someri, din care 5.478 indemnizati;
Calafat - 5.074 de someri, din care 710 indemnizati;
Bailesti - 3.867 de someri, din care 741 indemnizati;
Segarcea - 3.004 someri, din care 315 indemnizati;
Bechet - 1.122 de someri, din care 229 indemnizati;
Filiasi - 642 de someri, din care 413 indemnizati.