Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva va mai scoate la licitatie in aceasta luna inca 250 de cai din hergheliile proprii, potrivit directorului Directiei de crestere, exploatare si ameliorare a cabalinelor din RNP, Gheorghe Mohanu. El a declarat: “Acesti cai nu fac parte din patrimoniul genetic national si nici nu indeplinesc conditiile de a intra in aceasta categorie“.
Mohanu a mentionat ca la prima licitatie, organizata la 12 aprilie la herghelia din Mangalia, Romsilva a vandut doar cinci cai din rasa pur-sange arab, contra sumei de 140 de milioane de lei pe animal, din 48 de cai scosi la vanzare.
Potrivit oficialului Romsilva, caii au devenit atractivi si pentru persoanele din strainatate, in prezent existand solicitari din Germania si din Italia.
In urmatoarele zile vor mai avea loc licitatii, printre altele, la hergheliile din Brasov, Neamt, Targu Mures, Calarasi, iar in luna mai acestea vor continua in Buzau, Suceava si Timis.
Preturile la cai pot varia intre 60 si 200 de milioane de lei la categoria “disponibil pentru vanzare“ si intre 6 si 50 de milioane de lei la categoria “valorificare prin sacrificare“.
In prezent, Romsilva administreaza cabalinele de rasa aflate in proprietatea statului in 17 unitati hipice, 13 herghelii si 4 depozite, in care exista 3.799 de cabaline din 14 rase pure.