Grupul Rompetrol, prin Divizia de Explorare si Productie (Upstream), a castigat prin licitatie, de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), concesiunea de exploatare a gazelor naturale de la Golesti, judetul Arges, situata in apropierea retelei nationale de distributie a gazelor, la circa 5 kilometri de Pitesti.
Pentru finalizarea acestui proiect, Rompetrol intentioneaza sa investeasca circa 25 de milioane de USD, in urmatorii 3 ani. Dupa o scurta faza care consta in reactivarea sondelor si in achizitia seismica 3D, Rompetrol va incepe in perimetrul Golesti lucrarile de constructie la un depozit subteran pentru gaze naturale. Capacitatea de livrare a acestuia va fi de 120 milioane metri cubi/ ciclu - intr-o prima faza, urmand sa creasca la 200 milioane metri cubi/ ciclu. "Extinderea regionala a Rompetrol este completata astfel, si cu noi activitati pe plan intern, potrivit strategiei de dezvoltare a Grupului. Principalul scop al inceperii lucrarilor la acest depozit subteran este acela de a suplini lipsa gazelor naturale pe timpul iernii", declara Bogdan Popescu, vicepresedinte al Grupului, responsabil cu activitatile de explorare si productie.

Tranzactionarea actiunilor Rompetrol, afectata de ancheta lui Patriciu

Conform acordurilor de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera incheiate cu ANRM, divizia de Upstream a companiei are concesionate, din 2004, si doua perimetre de explorare, Zegujani si Satu Mare, iar din 2005, alte 3 perimetre similare, transferate de la Forest Oil: Gresu, Nereju si Focsani. sedinta de tranzactionare de ieri a bulversat piata de capital, din moment ce toti indicii bursieri au scazut in medie cu 3 %, cea mai pronuntata devalorizare fiind cea a titlurilor Rompetrol. Actiunile companiei au fost pe punctul de a atinge pragul minim admis de scadere intr-o zi, o actiune Rompetrol ajungand la ora pranzului sa fie listata sub 900 de lei, ceea ce inseamna ca titlurile au scazut cu 14,5% (scaderea maxima admisa intr-o zi la bursa este de 15%). Ulterior, insa, titlurile Rompetrol si-au mai revenit, analistii economici punand aceasta situatie pe seama recentelor evolutii ale anchetei care-l priveste pe directorul Rompetrol, Dinu Patriciu.