Rompetrol a investit peste 175 milioane dolari in constructia unui terminal petrolier la Marea Neagra si cresterea cu 350% a capacitatii de tranzit a produselor petroliere prin portul Midia. "Acest proiect va transporta mai ieftin decat Burgas-Alexandroupolis si poate fi un capat al conductei Constanta - Trieste. Vom castiga 16-17 milioane dolari prin acest terminalul marin", a declarat directorul general al Rompetrol, Dinu Patriciu. El a adaugat ca, astfel, conducta Constanta-Trieste devine mai viabila decat Burgas, care e controlata de Rusia. "Din acest moment devenim extrem de interesati de finantarea si constructia conductei Constanta -Trieste", a mai spus Patriciu. El a precizat ca, in urma cu an si jumatate, investitia pentru partea din Romania a conductei Constanta-Trieste era de 1,5 miliarde dolari, dar in acest moment necesarul de investitii este cuprins intre 600-700 milioane dolari.
Potrivit lui Dan Ionescu, directorul operational si seful diviziei de trading din Rompetrol, capacitatatea nominala a terminalului este 24 milioane tone, dar in cinci ani ar putea ajunge la 25-30 milioane tone pe an.
Terminalul pentru descarcarea titeiului este situat la 8,7 kilometri in largul Marii Negre, in zona rafinariei Petromidia. Terminalul, care va fi utilizat pentru importul si exportul de titei, va permite accesul in zona portului Midia a navelor de mare tonaj.