Romanii trebuie sa astepte inca cel putin zece ani pana cand vor fi platiti si vor putea cheltui euro. Asta pentru ca, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, Romania ar putea amana data tranzitiei catre moneda europeana, stabilita initial pentru 2014, daca nu va fi suficient pregatita. Guvernatorul, citat de Agentia ACT Media si preluat de Euractiv, a avertizat ca adoptarea euro va avea un impact major, nu intotdeauna pozitiv, cum ar fi marirea preturilor. „Adoptarea euro mai necesita si dezvoltarea zonelor rurale, dar cel mai important element pentru data trecerii la noua moneda este legat de dezinflatie, care trebuie sa atinga nivelul tintit“, a explicat Isarescu.
Alte costuri se refera la faptul ca Romania isi va pierde independenta politicilor monetare, piata muncii si salariile devenind mai putin flexibile si preturile aliniindu-se la nivelurile europene. Adoptarea euro va avea si efecte pozitive, cum ar fi reducerea riscului macroeconomic, reducerea costurilor, eliminarea riscului monetar si implicit scaderea ratelor dobanzilor si incurajarea investitiilor.
Pentru a adopta euro, Romania trebuie sa-si reduca inflatia la 5% in 2006 si sa implementeze strategia de tintire directa a inflatiei. In intervalul 2007-2009, tara noastra va trebui sa-si intareasca strategia antiinflationista si piata autohtona de capital.
Ultimul pas pe calea introducerii euro este participarea obligatorie, intre 2010 si 2012, la Exchange Rate Mechanism II, conform tratatului de la Maastricht. Acest mecanism stabileste pentru fiecare moneda nationala participanta o paritate, cerinta fiind de a pastra o fluctuatie de maximum 15%.
Romania ar trebui sa adopte euro in intervalul 2010-2014, la trei ani distanta de Ungaria (2011) si mult dupa Slovacia si Polonia (2009). (Senica Micu)